Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е готова за преговори, отразяващи "новите реалности". Съюзниците увериха Киев, че ще получи допълнителна подкрепа

Снимка: Reuters

Русия бомбардира южна Украйна през изминалата нощ. Опожарен бе енергиен обект в Днепропетровска област, а в Херсон бе разрушена гражданска инфраструктура.

4 украински безпилотни апарата са били свалени недалеч от рафинерията в руския град Новошахтинск, в Ростовска област.
Нидерландия обеща да увеличи военната помощ за Киев, като отпусне не 2, а 3 милиарда евро за оръжие до края на тази година. Още 3 милиарда евро са набелязани за целта през 2025 година, съобщи премиерът Марк Рюте.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и външният министър Сергей Лавров бяха заети днес да уточняват какво точно е имал предвид президентът Путин, когато вчера спомена Истанбулските договорености като възможна основа за мир. Става дума за проект на документ, съгласуван между руската и украинската делегация в Истанбул през март 2022 година. Смята се, че той е съдържал клаузи, задължаващи Украйна да намали армията си и да се откаже от НАТО, както и да приеме специален статут за Донбас.

Лавров уточни днес, че основа за преговори могат да бъдат принципите, а не самият документ, а Песков припомни, че през есента на 2022 година Русия анексира четири украински области:

"Диалогът може да се опира и на това, и на този документ, но, разбира се, оттогава за две години настъпиха много промени. В нашата конституция са записани нови субекти", каза говорителят на Путин. От четирите "нови субекти", които Москва си присвои на хартия, украинската армия удържа Херсон, Запорожие и части от Донецка област, а президентът Зеленски е категоричен, че ще отвоюва окупираните територии.

По-рано днес Нидерландия обеща да увеличи военната помощ за Киев, като отпусне не 2, а 3 милиарда евро за оръжие до края на тази година. Още 3 милиарда евро са набелязани за целта през 2025 година, съобщи премиерът Марк Рюте.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са станали 60 тежки катастрофи с петима загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов,..

публикувано на 14.05.24 в 16:43
Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Тази прогноза направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев. "Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде способен да излъчи стабилно мнозинство . И е много вероятно през есента отново да ходим на парламентарни избори. .....

публикувано на 14.05.24 в 16:38
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били обсъдени политическата ситуация и последните събития, свързани с практическата подготовка и изпълнението..

публикувано на 14.05.24 в 16:23

В с. Смилец засяха дините за Празника на маджуна

В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото. В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в бостана. Традицията за правене на динен маджун в Смилец се пази от близо 200 години, на колкото..

публикувано на 14.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна

Община Пазарджик иска да дофинансира детските млечни кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни. Така, разходите на родителите, които ползват тази услуга, ще спаднат с 50 процента. Новата наредба може да влезе в сила от началото на следващата година. Мярката за дофинансиране на изхранването на децата от 10 месеца до 3 години ще засегне над 2000 домакинства, каза кметът на Пазарджик..

публикувано на 14.05.24 в 16:15
ПМГ

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:02
Валдис Домбровскис

Зам.-шефът на ЕК Домбровскис се надява на бързо споразумение за 14-ия санкционен пакет срещу Русия

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази надежда страните членки да постигнат бързо споразумение по предложения от Еврокомисията 14-и санкционен пакет срещу Русия миналата седмица. Той каза това след края на заседанието на министрите на икономиката и финансите на държавите от Общността...

публикувано на 14.05.24 в 16:00