Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН.

12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати са били против, а Великобритания и Швейцария са се въздържали. Проекторезолюцията по темата беше предложена от Алжир. Тя препоръчваше "на Общото събрание държавата Палестина да бъде приета за членство в Обединените нации".

Палестинският президент Махмуд Абас осъди американското вето като, цитирам, "несправедливо, неетично и неоправдано". Решението на Вашингтон беше осъдено и от групировката "Хамас", съобщи "Ройтерс".

Американските представители са се надявали да не се налага Вашингтон да използва ветото, ако други държави възразят срещу проекторезолюцията преди гласуването, посочва "Гардиън".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хакан Фидан

"Хамас" обещава да ликвидира военното си крило след създаване на независима държава Палестина

Радикалното палестинско движение "Хамас" ще ликвидира военното си крило след създаването на независима държава Палестина и ще продължи да действа като политическа партия. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан в Катар, предава турската тв..

публикувано на 18.04.24 в 12:07

До края на април Съветът за сигурност казва за членството на Палестина в ООН

Съветът за сигурност на ООН реши да отговори до края на този месец на искането на палестинската автономна власт да получи статут на пълноправен член в световната организация, предаде АФП. Въпросът бе обсъден на заседание вчера. През..

публикувано на 09.04.24 в 09:15

Арести по време на две демонстрации в Лондон в подкрепа на Палестина и Израел

Лондонската полиция съобщи, че е арестувала 10 души в центъра на британската столица по време на пропалестински протест и произраелски контрапротест. Сред задържаните са двама мъже по подозрение в подбуждане на расова омраза, след изгаряне на израелско..

публикувано на 06.04.24 в 00:57

Протестна демонстрация на площад "Палестина" в Техеран

За протестна демонстрация на площад "Палестина" в Техеран тази вечер съобщава Франс прес. Според агенцията стотици демонстранти са развявали ирански и палестински флагове и са горили знамена на Израел и на Съединените щати, скандирайки лозунги за мъст..

публикувано на 01.04.24 в 22:58
Жозеп Борел

Борел: Търсим решение, базирано на две държави - Израел и Палестина

Разговорите на министрите на външните работи ще се съсредоточат върху решението, базирано на две държави в Близкия изток - Израел и Палестина, подчерта на влизане в Съвета върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел:..

публикувано на 22.01.24 в 10:15

Мирно шествие в подкрепа на Палестина в Букурещ

Мирно шествие в подкрепа на Палестина и с призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа ще се проведе и в Букурещ. Организаторите призовават румънската държава да спре всякакво военно сътрудничество с израелската държава и да подкрепи подхода..

публикувано на 13.01.24 в 11:28

Протести в подкрепа на Израел и Палестина в Лондон, полицейското присъствие е засилено

Значително полицейско присъствие се наблюдава в Лондон, където се очакват  масови протести - едните в защита на палестинците, а другите - в подкрепа на Израел. За днес е насрочен голям протест срещу войната в Газа. Демонтрантите трябва да се..

публикувано на 13.01.24 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти и козунак получиха самотни възрастни хора от габровски села

Хранителни продукти и козунак за Великденските празници получиха самотни възрастни хора от габровски села. Инициативата е на женското благотворително дружество в града, което чрез набрани средства и с подкрепата на дарители помага на нуждаещи..

публикувано на 02.05.24 в 13:13
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване трябва е приоритет, да се гледа като елемент от националната сигурност

От дългите години чакане да има Национална детска болница (НДБ), в най-голяма степен потърпевши са първо пациентите – децата и екипите, на които животът им живота в тези условия на работа. Това коментира д-р Благомир Здравков, директор на..

публикувано на 02.05.24 в 13:05

Задържаха шофьор в Монтана с 1,92 промила алкохол

Полицаите в Монтана задържаха шофьор, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол от 1,92 промила. Контролът по празниците по пътищата в региона е засилен. 20 минути след полунощ, в района на бензиностанцията на улица "Веренишка" на входа на Монтана,..

публикувано на 02.05.24 в 12:50

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на..

публикувано на 02.05.24 в 12:23

Кулеба: Половината енергийна система на Украйна е повредена заради руските атаки

Русия извърши нова ракетна атака срещу украинския град Одеса. Пострадали са 14 души са пострадали. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се..

публикувано на 02.05.24 в 12:19

Деца от различни националности ще боядисват яйца в събота

На 4 май от 10 до 14 часа в Каньон парк в "Младост 3" до метростанция "Александър Малинов" деца от различни националности и техните семейства ще боядисват заедно великденски яйца. Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи...

публикувано на 02.05.24 в 11:59