Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел:

"В допълнение към системите "Пейтриът" има и други оръжия, които съюзниците могат да предоставят, включително френската SAMP/T. Много други страни, които не разполагат с налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна".

Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

Обещанието дойде по време на видеоконференция, часове след поредните руски бомбардировки. В Днепропетровска област загинаха 8 мирни жители. Поразени бяха железопътна инфраструктура и черноморското пристанище Пивденни. При мащабна руска ракетна атака по централната част на Днепропетровска област тази сутрин загинаха най-малко осем души, ранени бяха 21 души и  бяха нанесени щети на инфраструктурни обекти. Удари имаше и по Одеса.

В момента Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия, заяви президентът Володимир Зеленски на виртуалната среща на министрите на отбраната на НАТО. Представяйки мрачна картина за способността на своите сили да удържат руските атаки по земя и от въздуха, Зеленски заяви, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32
Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън осъди вандализма при пропалестинските протести в редица висши учебни заведения в САЩ

Президентът Джо Байдън осъди вандализма и прекрачването на граници в рамките на пропалестинските протести, обхванали редица американски висши учебни заведения. "Вандализмът, чупенето на прозорци, затварянето на кампуси, принудително отменяне на лекции и церемонии по дипломиране. Нищо от това не е мирен протест, а сплашване на хората“, заяви..

публикувано на 02.05.24 в 19:22

МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април

600 милиона лева излишък се очаква в държавната хазна към края на април, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. Това е 0,3 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт на страната. През април като извънреден разход са отчетени 300 млн. лв. за пенсии, които по календар трябва да се изплатят през май, но заради многото..

публикувано на 02.05.24 в 19:15

Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-а поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които  участват в заниманията с децата,  осигуриха всичко необходимо, за да могат  децата да боядисат най-красивите яйца.  Днес й  Столичната община организира благотворителен Великденски..

публикувано на 02.05.24 в 18:54