Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

Снимка: Илияна Иванова

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз. Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.  

Алеята на джаза най-после ще стане факт, а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев, създателят на най-мащабното културно събитие у нас, чиято бе и тази идея идея.  

"Завърнахме се вдъхновени, с много нови идеи и удовлетворени от това, че Банско Джаз Фестивал става все по разпознаваем на световната джаз сцена, разказа в "Закуска на тревата" Илияна Иванова, която преди дни се завърна от най- голямото в света изложение за джаз музика в Бремен - JAZZAHEAD.

"Тази година има интерес от много повече продуцентски компании, агенции, джаз музиканти, което за нас е изключително голямо удовлетворение.

Ние вече договаряме участници за следваща година - 2025 г. , но много от музикантите, които ще видим тази година на Банско Джаз Фестивал са договорени на изложението JAZZAHEAD през 2023 г. Това са музиканти, които за този период имат още по-голяма популярност, тоест те стават по-трудно достъпни, а ние вече ще ги имаме тази година, допълни Иванова.

Тя допълни, че ще може да се чуе и електронен джаз, а също и ще се види осъществена идеята на д-р Илиев за Алея на джаза от скулптури на известни български джаз-музиканти.

"Това стана с помощта на финансиране от Национален фонд "Култура" за организирането на пленер за скулптури. С помощта и на община Банско тази Алея на джаза ще бъде от изработени от камък скулптури, разположени в централната пешеходна част на града, като идеята е тази алея да се доразвива, поясни Иванова.
До 30 април ще бъдат ясни проектите на заявилите участие в пленера скулптури и тогава ще е ясно кои 5 джаз музиканти ще бъдат избрани да бъдат увековечени, една от тях ще е на д-р Емил Илиев.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Милей

Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство". В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента". Позицията на Милей за статута на Фолкландските островие различна от тази..

публикувано на 06.05.24 в 14:21
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представител по външната..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година. "Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на..

публикувано на 06.05.24 в 13:56
Отец Йордан Божилов

Отец Йордан Божилов: Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война

Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война . Това каза пред БНР отец Йордан Божилов, свещенослужител в столичния храм "Св. Петка", ж.к. "Орландовци" и в храм "Св. Архангели" на Военната академия в София. Той бил военнослужещ, преди да стане свещеник. " Ако една война се води с цел защита на отечеството и на..

публикувано на 06.05.24 в 13:53
Иван Милов

Иван Милов: Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май

Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май. Колегите от гвардейската част показаха трите вида въоръжени сили и само това.   Това заяви Иван Милов от Легия "Г. С. Раковски" в интервю пред БНР в Деня на храбростта. "С колеги днес се чувствахме минорно, днес от Граф Игнатиево минаха, показаха три самолета, които напомниха..

публикувано на 06.05.24 в 13:41

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

"От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна", подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 13:40

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30