Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветът на година е в нюансите между праскова и кайсия

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Мебелите са ярки, а формите меки и заоблени, казват интериорните дизайнери

Снимка: Тихомир Тодоров

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление.

През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора, те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са ярки, подчертани или светли и привличат вниманието. 

Актуалните форми тази година са заоблените и меките форми, каза за "Закуска на тревата" Зорница Стойчева - архитект и интериорен дизайнер, собственик на архитектурно студио.

Правите линии, строгите форми вече не са доминиращи в интериора.

"Ако се чудите в какъв цвят да боядисате дневната, защо не се доверите на цвета на годината? Всяка година Институт за цветове на Пантон избира един нюанс от над 20 000 - той е Peach Fuzz в нюансите на кайсия и праскова.

Прасковеният мъх е кадифен нежен тон между розово и оранжево с дух, който обогатява ума, тялото и душата. Изборът на този нюанс има за цел да хармонизира и генерира усещане за мир, което идва отвътре.

Изкуственият интелект навлиза все повече в домовете на съвременните български домакинства.

Създаването на умен дом обаче е добре да се планира преди се пристъпите към изпълнението на интериорния проект.


Освен технологиите, друг основен елемент, който е част от съвременните интериорни проекти е екологичният и устойчив дизайн. Естествените материали създават атмосфера близка до природата и оставят по-малко неблагоприятно въздействие върху околната среда. Избират се материали като като дърво, корк и камък при облицовките, варови бои, глинени мазилки и декоративни мазилки на пясъчна основа.

Според Десислава Данева - търговски директор на българска компания за производство на мебели, все още българинът не е отворен към това да рециклира или обнови старите си мебели.

Друго триумфално завръщане се наблюдава и при 3-Д лампериите. Това са релефни плоскости, които се използват при облицовка на стени.

Това, което се търси почти на всички пазари при диваните в частност е те да бъдат многофункционални. От една страна диванът да бъде бижуто в дома – да е в цвят, който наистина ви харесва, но и в същото време да е функционален и съобразен с навиците и потребностите на ползвателите си.

Проблемите, свързани с работната ръка и качественото изпълнение както на мебелите, така и на цялостните интериорни решения се споделят и от интериорните дизайнери. В последно време клиентите желаят да получат цялостна услуга от идейният проект до изпълнението на интериора до ключ.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия отново обстрелва украински градове и инфраструктура

Русия и тази нощ обстрелва украински градове и инфраструктура, съобщава се за ранени хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната е изправена пред нов етап от войната.  Два руски дрона тази нощ поразиха цивилни обекти в Харков, като най-малко трима души са ранени, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на втория..

публикувано на 04.05.24 в 07:06

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота.  Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Храмът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева. Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева,..

публикувано на 04.05.24 в 02:48