Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак е готов да обяви нова програма за военни кораби

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби, след като бе подложен на натиск от депутатите от неговата Консервативна партия да обещае в предизборната програма да увеличи разходите за отбрана на 2,5 процента от БВП до определена дата, съобщи вестник "Файненшъл таймс".

Очаква се министър-председателят да изложи планове следващия месец за нови многоцелеви помощни кораби, които ще помогнат за укрепване на способността на Великобритания да води амфибийна война, заявяват пред "Файненшъл таймс" хора, запознати с въпроса. Националната стратегия за корабостроене, последно актуализирана преди две години, очерта планове за един клас многоцелеви кораб за поддръжка, който да влезе в експлоатация в началото на 2030 година, който ще замени сегашния амфибиен флот, състоящ се от комбинация от военен и спомагателни кораби. 

Длъжностни лица предупредиха, че правителството все още не е подписало ново финансиране за плановете. Все още не е ясно как ще бъде структурирана поръчката и дали ще бъде подложена на конкуренция между британските корабостроители. В момента военните кораби винаги се строят в Обединеното кралство. Новата програма вероятно ще бъде разделена на две партиди от по три кораба. 

Съобщението за новата програма идва в момент, когато депутатите тори организират нова кампания, за да принудят Сунак да се ангажира с по-високи разходи за отбрана. Премиерът каза, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП, "когато икономическите условия го позволяват".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак

Риши Сунак е готов да изтегли Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека

Британският премиер Риши Сунак заяви, че контролът на нелегалната имиграция е по-важен от членството в Европейската конвенция за човешките права, което е сигурен знак, че той е готов да загърби международните ангажименти на Обединеното кралство само и..

публикувано на 04.04.24 в 11:35
Бившите премиер Лиз Тръс и Борис Джонсън.

На Острова: Бивши премиери саботирали Риши Сунак

Във Великобритания високопоставени консерватори се опасяват, че Риши Сунак е изправен пред саботаж от страна на бившите премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс в предстоящата предизборната кампания, твърди "Обзървър". Много депутати на торите смятат,..

публикувано на 14.04.24 в 11:49
Премиерът на Великобритания Риши Сунак

Сунак осъди иранската атака и обеща Великобритания да продължи да защитава Израел

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната атака" на Иран, като обеща Обединеното кралство "да продължи да защитава сигурността на Израел". Междувременно Министерството на външните работи посъветва британците да не пътуват до Израел в..

публикувано на 14.04.24 в 16:11
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че..

публикувано на 16.04.24 в 21:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Велико Търново -  „Рождество на Пресвета Богородица“

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Хремът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева...

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на..

публикувано на 04.05.24 в 01:47
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Русенският театър с четири номинации за "Аскеер"

С четири номинации за награди "Аскеер" е творческият екип на русенския Драматичен театър "Сава Огнянов". Това е поредното признание за трупата, след като актьорът Калоян Желев получи и "Икар" за дебют. В категориите "Изгряваща звезда",..

публикувано на 04.05.24 в 01:33