Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

| Интервю
Ейдън Шарън, директор на "Инициативи за слагане на край на пластмасата"
Снимка: Личен архив

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове пластмаси до 2040 г. 

Защо това е важно, разказа в интервю пред БНР Ейдън Шарън, директор на "Инициативи за слагане на край на пластмасата" от организацията "Ден на земята". 

На 22 април 1970 година в Съединените щати и Канада за първи път е отбелязан Денят на Земята, а България се присъединява към инициативата през 1993 г. Към момента събитието включва дейности в над 190 държави, в които участват около 1 милиард души. Действията на различните екоактивисти са координирани от организацията "Ден на земята". 

"Темата за Деня на Земята тази година е "Планета срещу пластмаса". Избрахме я заради всички различни изследвания, които продължават да излизат през последните години за последствията за здравето вследствие на пластмасата и добавени към нея химикали основно при децата, хората в крайбрежни общности и тези, които работят в сектора на сметосъбирането. Отправяме голям призив за действие за намаляване с 60 процента на производството до 2040 г. Смятаме, че това е постижимо, защото 50 процента от всички пластмасовите изделия са за еднократна употреба. Половината от тези 50 процента са опаковки. Ако започнем преход към това да няма пластмаса в опаковките, както и пластмасата да не бъде използвана за продукти за еднократна употреба, наистина можем бързо за намалим производството", препоръчва Ейдън Шарън. 
Ейдън Шарън, директор на
Експертът се надява мобилизацията за тазгодишния Ден на Земята да помогне при преговорите за Глобалния договор на ООН относно замърсяването с пластмаси, който трябва да бъде подписан към края на 2024 г. 

"Друга причина, поради която избрахме темата тази година, е, че Междуправителственият преговорен комитет ще вземе решения за Глобалния договор на ООН относно замърсяването с пластмаси. Процентите, които подбрахме, са част и от работата ни с други организации. Някои от тях настояват за повече, други за по-малко. Преценихме, че призивът за 60 на сто е добро усреднено ниво за много организации. Освен това ще бъде лесно да разговаряме с делегатите, когато имаме конкретно число, към което се стремим. Работим по темата с Центъра за международно екологично право, с "Грийнпийс", с "Ошеана", с организацията "Защита на околната среда" в Канада, както и с редица други организации. Ще участвам на следващия етап от преговорите, който ще се проведе в Отава", обясни Шарън за четвъртата сесия от преговорите, която е от 21 до 29 април в канадската столица Отава. 

И допълни: "Мисля, че най-интересното нещо е, че точно в Деня на Земята ще бъдем част от преговорите на Междуправителствения комитет. Планираме събития с мобилизация на хора на място в Отава като марш от Център "Шол", където ще се провеждат разговорите, до сградата на парламента. Искаме да обърнем внимание на това, че пластмасата е токсична". 

Докато Шарън и колегите му преговарят в канадската столица, на остров Пенанг в Малайзия ще се проведе най-голямото и масово почистване, правено някога в Деня на Земята. 

"Организираме в сътрудничество с местни организации в Малайзия най-голямото почистване, правено до момента. Мисля, че в него ще вземат участие около 100 хиляди души. Те ще се съберат, за да почистят огромно количество пластмасови отпадъци. Те са най-често намираният вид боклук на острова. По-голямата част от пластмасовите отпадъци, които биват намирани в Малайзия, не произхождат от тази страна. Те се носят в океана от други части на света или пристигат там като доставки на рециклирани материали".
Ейдън Шарън, директор на
Разбира се, няма нужда да отидем до Малайзия, за да участваме в почистване, можем да го организираме и сами в района, където живеем или за който искаме да се погрижим. В тази връзка Ейдън Шарън призова:

"Уверете се, че празнувате Деня на Земята всеки ден. Ние се опитваме да правим точно това. Можете да организирате като доброволец ваш ден за почистване, да го обявите в квартала и да го споделите със съседите. Също така можете да посетите уебсайта ни EARTHDAY.ORG и да видите с какви ресурси разполагаме - например за това как да мобилизирате хора, как по най-добрия начин да организирате почистване. Можете да видите образователните ни материали за последствията за здравето вследствие на пластмасата и климатичната криза, както и да разгледате различните решения, с които разполагаме".

Ейдън Шарън и колегите му осъзнават, че само един Ден на Земята няма да спре замърсяването, и са готови за дълга борба срещу пластмасата:

"Надяваме се, че ще постигнем поне намаляване на производството при подписването на договора в края на 2024 г. Наясно сме, че споразумението ще продължи да се променя. След подписването ще ходим на конференции на страните по договора всяка година или на всеки две години, за да решаваме какви части от споразумението трябва да бъдат изменени. Най-голямата част от борбата ще бъде тази година, но ще продължим да работим по темата през следващите десетилетия. Готов съм за тази дълга борба. За съжаление, пластмасата няма да изчезне скоро и имаме нужда от хора, които ще се борят срещу нея".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23