Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата. 

"Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с американската помощ ще пристигне бързо", каза Зеленски във вечерното си обръщение, публикувано на уебсайта на държавния глава.

Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС, уточни Зеленски и добави, че страните преговарят за договор за сигурност. 

"Много е важно също, че екипите ни - от Украйна и САЩ, започнаха работа по двустранно споразумение за сигурност. Можем да направим споразумението истински пример, който ще осигури по-голяма сигурност за нашия народ, но също така ще помогне да се гарантира, че целият ход на европейската история ще се движи в правилна посока и само с мир", подчерта украинският държавен глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел

Борел: Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди за Украйна са основните ни цели

Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди са основните ни цели за доставка на Украйна - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след заседанието на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в..

публикувано на 22.04.24 в 19:16
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

На срещата в Люксембург нито една страна не обеща на Украйна системи "Пейтриът"

Полша заяви, че не може да помогне с ракети "Пейтриът" на Украйна, но ще помогне с други средства. Още шест страни членки на НАТО в Европа разполагат с комплекси "Пейтриът". Това са Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Гърция и Румъния. Германското..

публикувано на 22.04.24 в 18:49
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) на Съвет „Отбрана“ и „Външна политика“ - Люксембург, 22 април 2024

Военният министър в Люксембург: България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди на днешния Съвет "Външни работи" и "Отбрана" в Люксембург, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна, докато е необходимо.  "България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО..

публикувано на 22.04.24 в 18:10

Финансово подразделение на Световната банка планира инвестиции в Украйна за 1,9 млрд. долара

Поделението на Световната банка за инвестиции в частния сектор (IFC) се очаква да финансира проекти за 1,9 милиарда долара в Украйна през следващите 18 месеца, заяви служител на International Finance Corporation пред агенция Ройтерс. Повече от..

публикувано на 22.04.24 в 11:59

Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро решението на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за отпор срещу руското нашествие. Генералният..

публикувано на 22.04.24 в 07:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призова Сената на САЩ да утвърди помощта за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро вчерашното решение на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за страната му за отпор срещу руското нашествие...

публикувано на 21.04.24 в 20:58

Пентагонът: Американско оръжие може да достигне фронта в Украйна "много бързо"

Американско оръжие може да достигне фронта в Украйна "много бързо" след снощния положителен вот в Конгреса, заяви говорител на Пентагона. Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна Обещанието идва в момент, когато Киев е в..

публикувано на 21.04.24 в 17:56

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Европа и НАТО приветстваха решението на Камарата на представителите за помощта за Украйна

"Приветствам преобладаващия положителен вот от Камарата на представителите. Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи срещу Русия. Сега настояваме американския Сенат да я гласува възможно най-бързо, тъй като на карта са заложени животи...

публикувано на 20.04.24 в 21:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гложенски манастир

Гложенският манастир отбелязва своя празник

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва  своя празник, а на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве. В празничния ден в църквата на манастира ще бъде отслужена света литургия, поясни йеромонах Нектарий: "Голям..

публикувано на 06.05.24 в 08:36

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра...

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския..

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той..

публикувано на 06.05.24 в 07:19