Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Снимка: Pixabay

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация. 

Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици. В същото време 75 на сто от тях са били лекувани с такива медикаменти на принципа "в случай, че помогнат". 

Като цяло използването на антибиотици не е подобрило клиничния изход за болните с коронавирус. Вместо това обаче то може да е вредно за хората без бактериална инфекция. По тази причина има спешна нужда от рационалното използване на антибиотични лекарства, за да бъдат намалени ненужните негативни последици както за пациентите, така и за населението.

Разкритията подчертават необходимостта от подобряване на предписването на антибиотици по целия свят, заяви помощник генералният директор на СЗО за антимикробната резистентност доктор Юкико Накатани. Въпросите се очаква да бъдат обсъдени през септември на срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН, посветена на антимикробната резистентност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър засилва мерките срещу Ковид-19

Кипър засилва предпазните мерки срещу коронавируса заради увеличения брой положителни случаи, регистрирани през последните седмици. По-строги изисквания за тест и маска на редица здравни и социални места ще одобри на заседанието си днес правителството...

публикувано на 04.01.24 в 05:24

Все още не е късно да се поставят ваксини срещу грип и Ковид

Увеличават се болните от грип, което е очаквано за този период на годината и заедно с грипния вирус в мемнта циркулира и Ковид 19, отбеляза в коментар на здравната ситуация д- р Христиана Бацелова - специалист по епидемиология на инфекциозните болести...

публикувано на 10.01.24 в 12:09

Д-р Мухтаров: Съветвам пациентите да ползват комбиниран тест за грип и Ковид-19

В гастроентерологичния кабинет попадат и пациенти с остри респираторни заболявания, които протичат със засягане на стомашно-чревния тракт. Съветвам пациентите да си купят от аптеките комбиниран тест - за грип А, грип В и Ковид -19, за да се докаже наличието..

публикувано на 02.02.24 в 16:35

Самоизолация от 14 дни за заразените с ковид

Ковид се приравнява към всички заразни заболявания и диагностиката му, и контрола му ще бъдат както при тях, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването за БНР Бургас. Спира да е активен и сайтът coronavirus.bg. В тази връзка..

публикувано на 15.03.24 в 14:58

КОВИД-19 трайно отстъпва, 12 нови в страната, само 1 в Пловдив

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 12.  Направени са 1 065 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 1,1 процента. Един от новозаразените е в Пловдивска област, също един има в..

публикувано на 21.03.24 в 06:25

Туберкулоза е причинила близо 7000 допълнителни смъртни случаи по време на пандемията с Ковид-19

Близо 7000 допълнителни смъртни случаи заради туберкулоза е имало в европейския регион по време на пандемията на Ковид-19. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол върху..

публикувано на 24.03.24 в 05:19

Забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца се удължава

Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се удължава с още месец, считано от 16 април, съобщиха от здравното министерство.  Ресорният министър Галя Кондева аргументира удължаването с данни от проверки, които показват нередовни..

публикувано на 15.04.24 в 16:02

От днес антибиотиците се изписват само с електронна рецепта /ОБНОВЕНА/

Няма проблеми с изпълнението на електронни рецепти за антибиотици в аптеките, каза Васил Ходжев от фармацевтичния съюз в Бургас. От днес лекарите са задължени да издават само електронни бланки за тези препарати. „Продължаваме да..

обновено на 01.04.24 в 17:49

Омбудсманът пита здравния министър ще има ли пак проблем при антибиотиците с е-рецепта от 1 април

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването Христо Хинков заради жалби на пациенти, лекари и магистър-фармацевти, които са обезпокоени, че възрастни хора, хора с увреждания и  деца могат да останат без предписаното им..

публикувано на 07.03.24 в 17:06

МЗ забранява износа на инсулин и антибиотици за деца за месец

Здравното министерство публикува новата заповед за забрана на износа на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Тя влиза в сила от днес и ще действа до 31 март. Във вторник заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов обяви, че забраната..

публикувано на 01.03.24 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че..

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Барбара Слейвин: Нетаняху премина вече не една червена линия на САЩ

Обнадеждаващо започна седмицата в Близкия изток. В понеделник - ден преди да се навършат 7 месеца от терористичния рейд на "Хамас" в Израел и да започне войната в Ивицата Газа - палестинската групировка обяви, че приема предложените от международните..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има..

публикувано на 11.05.24 в 11:48
Изглед към сградата на британския парламент

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове,..

публикувано на 11.05.24 в 11:45