Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън е призовал Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от "Хамас"

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на Катар и Египет във връзка с мирните преговори за Газа, предаде Ройтерс.

Байдън и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси са обсъдили последните развития при преговорите, както и опасността от военна ексалация в Рафах. Двамата са засегнали и темата за размяната на израелски заложници за палестински затворници, която е пречка за постигането на широкообхватно споразумени за примирие между "Хамас" и Израел, уточниха от египетското президентство.

Белият дом допълва, че Байдън е призовал както ал-Сиси, така и емира на Катар Шейх Тамин бин Хамад ал-Тани, с когото е говорил отделно, да упражнят максимални усилия, за да осигурят освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". "В момента това е единствената пречка пред незабавно примирие и облекчение за народа на Газа", допълват от администрацията на американския президент.

По-рано египетска телевизия съобщи, че делегацията на "Хамас" в Кайро е напуснала преговорите и ще се върне с писмен отговор на предложенията за прекратяване на огъня в Газа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Световната централна кухня ще възобнови дейността си в Ивицата Газа

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като 7 нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.  Преди да преустанови дейността си,..

публикувано на 29.04.24 в 03:19

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34..

публикувано на 27.04.24 в 15:18
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до..

публикувано на 27.04.24 в 13:43
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които..

публикувано на 20.04.24 в 16:41

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и..

публикувано на 23.04.24 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Витоша-ски": Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата..

публикувано на 17.05.24 в 17:03
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни...

публикувано на 17.05.24 в 16:52

Страни от ЕС постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия

Осем страни членки на ЕС от първа линия на миграционните потоци и от Централна Европа приеха обща позиция за миграцията на министерска среща днес в Никозия. Те постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия с оглед..

публикувано на 17.05.24 в 16:42

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.  Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Роберт Фицо

Роберт Фицо отново е опериран, състоянието му остава сериозно

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, отново беше опериран и все още е в сериозно състояние, предаде БТА. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк...

публикувано на 17.05.24 в 16:20

В ЕС забраниха разпространението на още 4 медии, свързани с Русия

Страните членки на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия - сайтът Voice of Europe ("Гласът на Европа"), агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". Англоезичният сайт Voice of Europe е..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Андре Токев: Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност

"Майката ми ме е възпитала да бъда честен и откровен. Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност" . Това заяви пред БНР шеф Андре Токев.  Известният кулинар и водещ на телевизионно предаване беше..

публикувано на 17.05.24 в 16:05