Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ регистрира евролистата си, посочи и кандидатите си за евродепутати

Снимка: БТА

Амбицията на ПП-ДБ е за максимално широко представителство в следващия Европейски парламент. Това заяви водачът на листата с кандидати за евродепутати Никола Минчев при регистрацията ѝ в ЦИК:

"Нашата общност, проевропейската демократична общност на България, със сигурност ще разшири значително присъствието си в следващия Европарламент, представителството си. Нашата цел е това разширение да бъде максимално. Ще се опитаме да стигнем до много български граждани".

Минчев коментира и факта, че водач на листата на ГЕРБ-СДС е друг бивш председател на НС - Росен Желязков, който, като него, беше освободен предсрочно от поста:

"Има аналогия безспорно. Очевидно колегите от ГЕРБ-СДС са търсили тази аналагоия, тъй като ние първи обявихме водача на нашата листа, така, че тази аналогия очевидно е търсена от тях, но бих казал, че има и разлики. Аз например участвам единствено в европейската листа и няма да участвам в листата за българския парламент. Смятам, че така е честно към българските избиратели".

Втори в евролистата на ПП-ДБ е представителят на партия "Да, България" Стефан Тафров. След него се нареждат Даниел Лорер, Деница Симеонова и Радан Кънев. Певецът Христо Петров, познат като Ицо Хазарта, е шести.

От ПП-ДБ обявиха и водачите си на кандидат-депутатските листи за националния парламент. Бившият премиер Николай Денков води листите в Бургас и Шумен, Кирил Петков е водач в 23-ти избирателен район в София и в Перник, а Асен Василев оглавява листите в Пловдив и Хасково.

От останалите два столични избирателни района - в 24-ти води Христо Иванов, а в 25-ти - Христо Петров. Очаква се от столицата да се кандидатират Атанас Атанасов и Лена Бориславова.

Третият в европейската листа на ПП-ДБ - Даниел Лорер, е водач на листата за Народното събрание във Варна. Пред БНР Лорер коментира, че решението къде ще предпочете да отиде, ако бъде избран, ще бъде взето, след като станат ясни резултатите от вота:

За водачи на листи в изборите за 50-ото Народно събрание за водачи са издигнати:

1. Благоевград - Андрей Цеков
2. Бургас - Николай Денков
3. Варна - Даниeл Лорер
4. Велико Търново - Людмила Илиева
5. Видин - Любен Иванов
6. Враца - Деница Симеонова
7. Габрово - Явор Божанков
8. Добрич - Ивайло Мирчев
9. Кърджали - Радослав Милев
10. Кюстендил - Георги Стамов
11. Ловеч - Искрен Арабаджиев
12. Монтана - Ванина Вецина
13. Пазарджик - Ивайло Шотев
14. Перник - Кирил Петков
15. Плевен - Богдан Богданов
16. Пловдив - Асен Василев
17. Пловдив област - Богдан Богданов
18. Разград - Антоанета Цонева
19. Русе - Мартин Димитров
20. Силистра - Богомил Петков
21. Сливен - Татяна Султанова
22. Смолян - Михал Камбарев
23. София - Кирил Петков
24. София - Христо Иванов
25. София - Христо Петров
26. София област - Александър Симидчиев
27. Стара Загора - Радослав Рибарски
28. Търговище - Илина Мутафчиева
29. Хасково - Асен Василев
30. Шумен - Николай Денков
31. Ямбол - Мирослав Иванов
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49