Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Янчев:

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

| Интервю
Снимка: Фейсбук на Илиян Янчев

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа:

"И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в обща кауза, днес, когато в края на празниците всички се прибират, нямам думи, с които да изкажа какво виждам по снимките и колко дълго всъщност не виждат границата хората - засега три часа, колко още не знам! Чакат майки с деца, бременни жени, възрастни хора...

И всички са толкова изтощени и ядосани от чакане часове наред, че си мисля с този хъс и отрицателна енергия биха направили една сериозна първа копка за разширяването на КПП-то, ако имаха по една кирка...

Следващите празници и пътувания поне да не оставят такава горчилка в хората...

Така ли изглежда една европейска граница!?

Срамота е!".

В интервю за БНР Янчев подчерта, че битката му е от повече от 15 години. Според него едно разширяване на пункта ще донесе и инвестиции в региона.

От вчерашното заседание на служебното правителство има решение за започване на процедура по проект за разширяване на ГКПП "Малко Търново". Кметът отбеляза обаче, че такива обещания е чувал вече много пъти. Все пак подчерта, че за първи път вижда такава светкавична реакция от страна на Министерски съвет и дори от министър-председател.

Илиян Янчев описа състоянието на граничния пункт:

"Границата изглежда толкова сива, грозна, сякаш влизаш в третия свят, а не в европейска държава. Малко Търново е входна граница и там започва Европа и България. Трябва грижа, внимание. Там работят хора, които вече не искат да работят. Много е трудно да работиш на такъв неприветлив пункт, на който всеки втори идва и започва да предава негативна енергия, събрана злоба, защото на никой не му е приятно да седи, да чака и да няма правила. Крайно време беше за едно държавническо мислене".

По думите му новият проект за модернизиране ще бъде финансиран изцяло от държавата. Според него обаче проектът трябва да се съгласува с Турция и да бъде огледален от двете страни на границата.

Цялото интервю на Диана Дончева с Илиян Янчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06