Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота.

Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get Better" ("Нещата могат само да станат по-добри"), когато премиерът Риши Сунак обяви, че свиква общите избори на 4 юли. Двамата заявиха, че намират за силно обезпокоителен факта тяхната музика да се свързва с политиката. 

Киър Стармър коментира, че днес не е 1997 година, а 2024 и изборът пред страната е абсолютно сериозен след 14 години хаос и разделение. Той допълни, че хората могат да обърнат страницата, да започнат наново, да възстановят страната си с лейбъристите и ако те дойдат на власт могат да имат нова песен за този момент. 

Групата изрази съжаление, че е позволила на Тони Блеър да използва песента им, защото по-късно е била обвинена, че "има кръв по ръцете", след като Обединеното кралство се намеси във войната в Ирак. Алан Макензи е на мнение, че политиката и музиката не трябва да се свързват. "Случвало се е и на много други групи в Америка и тук песните им да се свързват по някакъв начин с политиката, но това наистина може да повлияе по негативен начин", каза музикантът. Той допълни, че ще гласува против консерваторите, но не иска песента му да бъде свързвана с политиката.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Киър Стармър

Киър Стармър ще промени сделката за Брекзит, ако лейбъристите спечелят следващите избори

Лидерът на британската Лейбъристката партия Киър Стармър заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че ще се ангажира с пренаписване на сделката за Брекзит, ако лейбъристите бъдет избрани, защото носи отговорност за своите деца и бъдещите поколения...

публикувано на 18.09.23 в 04:20
Киър Стармър

Киър Стармър е провел тайни разговори за Брекзит с Макрон

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър е провел тайни разговори за Брекзит с френския президент Еманюел Макрон, разкрива „Индипендънт“.  Вестникът цитира източник, близък до лейбъристкия лидер, който твърди, че Стармър и Макрон са..

публикувано на 23.09.23 в 04:44
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители,..

публикувано на 10.05.24 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението..

обновено на 28.06.24 в 03:17
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската..

публикувано на 27.06.24 в 18:53