Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Фoлк: Повечето хора запомнят най-добре това, което са научили извън училище

Могат ли музеите да се превърнат в основни точки за акумулиране на знания?

В България процесът по трансформацията на музеите вече е частично започнал

| Репортаж
Снимка: Национален военноисторически музей

"Привърженик съм на идеята, че ученето не е задължително прерогатив на училището. Повечето хора запомнят най-добре това, което са научили извън училище". Думите са на американския учен в областта на психологията Джон Фoлк. 

Той изследва музеите като места за акумулиране на знания.

"Оказва се, че музеите са чудесни лаборатории за учене и обучение. Започнах да градя кариерата си като изследовател на музеите, не заради това, че обичам музеите, но защото смятам, че те са места за учене, където хората имат право на избор и контрол върху това, което ще научат.“

Музеите, като обект в изследванията на Джон Фoлк са свързани с две неща: благосъстоянието за хората, което музеите създадат и действителната икономическа стойност за обществата.

"Проучването се опитва да разбере каква е стойността на музеите, като започва с допускането, че десетки хиляди хора по целия свят ги посещават всяка година. И повечето от тях не са задължени да ходят там, но има някаква причина, поради която отиват. Те мислят, че музеите имат някаква стойност. И изследването се занимава с това как можем да дефинираме и измерим тази стойност".

Фoлк стига до заключението, че основната причина хората да посещават музеи е тяхната фундаментална нужда от благополучие.

"Помислете за това, че ако задоволим основна човешка потребност, която има стойност, то тогава можем да сложим цена на тази стойност. И мотивацията зад това остойностяване е, че механизмът за правене на политики са парите. Политиците и спонсорите управляват пари, поради това трябва да можем определим икономическата стойност на нещо като музейно посещение например.“
Джон Фoлк
Така възниква въпросът какво кара хората да посещават музеите. И отговорът е  знанието. Знанието, което музеите съдържат чрез експонатите, които са показани е това, което търсят хората. Но ако един музей не е способен да предаде това знание или конкретен исторически разказ по начин, който да е достъпен за по-широки общности, тогава и посещаемостта е по-ниска и икономическата печалба е по-малка.

"С малко по-големи усилия музеите могат да станат по-достъпни за повече хора и по този начин да бъдат по-полезни за общностите и обществата. Ще ви дам един пример. Той не е най-добрият пример, но е един от последните добри примери. В Саудитска Арабия посетих изложение, наречено "Парфюми от изтока" в Националния музей в Рияд. Ставаше дума за историята на Близкия изток през парфюмите. Но най-интересното за мен беше, че те използват технология, която ти позволява да помиришеш всяка една от съставките на парфюмите. Използвали са листенца от рози и имаш възможност да натиснеш копче, което завъртайки контейнер с розови листенца, разпръсква техния аромат, който може да усетиш. Чрез този тип неща музеите могат да позволят на посетителите да усетят света по начин, който иначе не биха могли.  

В България процесът на трансформацията на музеите вече е частично започнал. В Русе преди 15 години правят проучване сред децата каква част от тях са посетили Историческия музей в града. Оказва се, че едва 20% са били в музея. Така общината решава да създаде малка книжка - "Русезнание", с помощта на историци и образователни експерти, в която на достъпен език е описана историята на града. Учителите преминават също през специално обучение в музея, тъй като са задължени да включват в учебната програма за 3 - ти и 4 - ти клас задължително провеждане на занятия в русенския Исторически музей. Така интересът на децата става толкова висок, че те започват да посещават сами музея и да водят своите родители в него.

Академия "Муза" на фондация "Америка за България" също цели да събере различни участници, свързани с музейното дело - историци, дизайнери, архитекти, директори. Като чрез игра участниците преобразяват някоя секция от музея, така че да стане по-интересна за посетителите, разказа Надя Захариева от фондацията.

Вдъхновена от резултатите, които Академия "Муза" постига, Весела Герчева от Нов български университет инициира създаването на нова магистърска програма, която започва от октомври и е посветена на създаването на нови музейни експозиции.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски приветства размяната на украински военнопленници и задържани руснаци

Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски притветства връщането на 90 украински военнопленници, които са били размемени за 90 задържани руснаци, като размяната е осъществена с посредничеството на Обединените арабски емирства. Той коментира издадените от Международния наказателен съд заповеди за арест на бившия министър на отбраната на..

публикувано на 26.06.24 в 08:01

Главчев и Коритарова на проверка - нужно ли е затваряне на Е-79 от Мездра до Ботевград

Край Мездра премиерът Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е-79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ. Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско...

публикувано на 26.06.24 в 07:42
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия обсъдиха в телефонен разговор конфликта в Украйна

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора. Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението..

публикувано на 26.06.24 в 07:40

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето влезе..

публикувано на 26.06.24 в 07:31

Редовно заседание на МС

Служебното правителство ще проведе редовно заседание от 12 часа. Дневният ред предвижда кабинетът да обсъди и гласува проект на Закон за въвеждане на еврото. С него ще се регламентира процесът по въвеждането на единната европейска валута в България. Сред обсъжданите точки е включено закриване на консулството ни в Монреал, допълнителни разходи..

публикувано на 26.06.24 в 07:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 07:21

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45