Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

| обновено на 16.06.24 в 05:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица. 

Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат подходящо внимание на инфекциите, които са причинени от резистентни микроорганизми, определени като най-опасни за човешкото здраве. Такъв документ беше публикуван за първи път през 2017 г. Антимикробната резистентност настъпва, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите не се повлияват от лекарства. Най-често тя е резултат от неправилното или прекомерното използване на антибиотици и други антимикробни средства. 

От СЗО подчертават, че прекалено малко подобни лекарства са в процес на разработка, а освен това няма достатъчно иновации. От общо 32 антибиотика, които биват проучвани за борба с бактериалните приоритетни патогени в списъка на организацията, само 12 могат да бъдат отчетени като иновативни. В същото време само 4 от тези 12 антибиотика са активни срещу поне един от т.нар. патогени от критична важност. 

Междувременно от СЗО обявиха също, че за жените има по-голяма вероятно да развият инфекции, които не се повлияват oт лечение с традиционни лекарства, в сравнение с мъжете. Това сочи глобален преглед по темата на организацията, който установява, че 70 процента от страните не отчитат различията в пола в своите национални планове за борбата с антимикробната резистентност. 

Очаква се през юли СЗО да оповести своя първи доклад, в който да призове, че разликите между половете при лечение и търсене на лекарска помощ трябва да бъдат признати от държавите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още..

публикувано на 04.05.24 в 09:07

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

Група републикански сенатори настояват в писмо до президента Джо Байдън САЩ да не се присъединяват към нито един договор, конвенция или споразумение "свързани с пандемиите, които ще се разглеждат от представителите на организацията". Това се..

публикувано на 09.05.24 в 10:58
Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа

СЗО: Сърдечносъдови заболявания всекидневно убиват по 10 000 души в Европа

Сърдечносъдови заболявания са отговорни за 40% от смъртните случаи в Европа, съобщи днес Световната здравна организация, призовавайки европейците да намалят консумацията на сол, предаде АФП. Става въпрос за 10 000 смъртни случая на ден или 4..

публикувано на 15.05.24 в 10:44

СЗО: Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот

Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот, а в много държави броят на младите хора, които използват електронни цигари, надвишава броя на възрастните пушачи. Това се посочва в доклад на СЗО и глобалната..

публикувано на 25.05.24 в 13:23
Световна здравна организация

СЗО обсъжда в Женева глобално споразумение за пандемиите

Страните от Световната здравна организация се събират днес в Женева, за да опитат да договорят глобално споразумение за пандемиите. Идеята за подобен договор възникна след пандемията на Covid-19, а напоследък е обект на множество критики и фалшиви..

публикувано на 27.05.24 в 08:09

СЗО предупреди за ръст на случаите на морбили в Европа

Случаите на морбили се увеличават в Европа за втора поредна година и скоро ще надвишат тези от 2023 г., предупреди днес Световната здравна организация към ООН, предаде АФП. СЗО призовава страни да увеличат усилията си за ваксинация. Общо..

публикувано на 28.05.24 в 15:14

Дигитален здравен асистент на СЗО ще помага в борбата с тютюнопушенето

Дигиталният здравен асистент на Световната здравна организация ще помага на младите хора да избегнат вредното влияние на тютюневата индустрия.  Темата на Световния ден без тютюнопушене тази година е защитата на младите хора и децата от..

публикувано на 31.05.24 в 07:39

Държавите от СЗО си поставиха срок до една година да се договорят за глобално споразумение за пандемиите

Страните членки на СЗО не успяха да се договорят за глобално споразумение за пандемиите в рамките на Световната здравна асамблея. 194-те държави членки на Световната здравна организация преговарят от две години. Надеждата беше, че ще успеят да се договорят..

публикувано на 02.06.24 в 05:26

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните..

публикувано на 28.04.24 в 05:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полигон в Панчарево

Доброволци от Казанлък спечелиха Националното състезание за доброволни формирования

Доброволни формирования от цялата страна се събраха в Троян на третото Национално състезание за доброволни формирования, което се организира от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Националната асоциация на доброволците в..

публикувано на 23.06.24 в 05:45

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,..

публикувано на 22.06.24 в 18:49