Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са настроенията преди предстоящите парламентарни избори във Великобритания?

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция крайната десница се е устремила към победа на извънредните парламентарни избори. В Съединените щати Джо Байдън хвърли в предизборна паника своята Демократическа партия с катастрофалното си представяне в първия за тази кампания телевизионен дебат с Доналд Тръмп. А във Великобритания задържалата се вече 14 години във властта Консервативна партия е пред сериозен срив на парламентарните избори идния четвъртък.

Кореспондентът ни в Лондон Веселин Паунов разговаря с анализатора от агенция "Ройтерс" Гарет Джоунс. 

- Какво прогнозират социолозите проучвания?

- Данните от социологическите допитвания са изненадващо еднообразни вече месеци наред. Процентите не се промениха кой знае колко и по време на предизборната кампания. Лейбъристите поддържат преднина от около 20 пункта, което е забележително - преднината им е огромна, а консерваторите така и не успяват да я съкратят. Голямата изненада на тези избори беше решението на Найджъл Фарадж да участва в тях, след като досега, ако не греша, се е провалял поне 7 пъти да стане депутат в Уестминстър. Успявал е само да стане евродепутат преди Брекзит.

Повторната му поява като лидер и лице на "Реформирай Обединеното кралство" - обновената версия на старата му партия "Брекзит" - разцепи дясноцентристкия вот и несъмнено причини безсънни нощи на премиера Риши Сунак, защото "изяжда" част от подкрепата за торите. Фарадж се очаква да спечели 16-17 % от гласовете, почти колкото консерваторите, които са с рейтинг около 20 на сто. Лейбъристите имат одобрението на над 40 % от избирателите.

- Нека да поясним обаче, че този висок процент за "реформаторите" не означава, че те ще спечелят много места в парламента.

Не, няма да спечелят много места - заради избирателната ни система. Тя е доста стара и няма нищо общо с пропорционалността - във всеки избирателен район печели този кандидат, който просто получи повече гласове от конкурентите си. Предимството на тази система е, че обикновено води до съставане на стабилно правителство и - макар не винаги - еднопартийно. Никоя партия в съвременната ни история не е печелила повече от 50 процента от вота. Обикновено победителите успяват да привлекат 37-38 на сто, понякога 40. Но това често се транспонира в 60, дори 70 процента от депутатските места - в зависимост от резпределянето на гласовете по избирателни райони.

Това е много несправедливо за по-малките партии, като либералдемократите например, които водят вече близо цял век кампания за електорална реформа. Нови партии, като "Реформирай Обединеното кралство", също страдат. Защото дори да вземат само 3 или 4 % по-малко от торите, едва ли ще имат повече от двама, трима или четирима депутати. Изключителен успех за тях би било да вкарат 6 или 7 души в Камарата на общините.

- Да останем още малко на темата с Найджъл Фарадж. Споменахте вече, че той ще разцепи вота вдясно, но може ли да открадне гласове и от Лейбъристката партия?

- На теория - да. И даже несъмнено ще спечели гласовете на някои от традиционните поддръжници на лейбъристите. Фарадж и неговата крайнодясна антиимитрантска евроскептична реторика всъщност допадат на избирателите от работническата класа. Подобна е тенденцията и в Европа и на други места по света.

Фарадж се кандидатира в Клактън, крайбрежно градче в графство Есекс, което някога процъфтяваше, но подобно на много други курорти, особено по източния английски бряг, западна през последните десетилетия, защото все повече хора започнаха да ходят на почивка в Испания, Гърция и други средиземноморски страни. Стандартът на живот в селища като Клактън се понижи и избирателите там се чувстват изоставени от политиците и прибягват към протестен вот. Смятат, че лейбъристите, които традицонно са гласът на по-бедните, са се превърнали в елитарна партия. Затова може да се очаква Фарадж да спечели в Клактън и партията му по принцип да се представи добре в някои райони, които са традиционно лейбъристки, но на последните избори гласуваха за торите.

- Въпреки слабата кампания на консерваторите като цяло, Риши Сунак се представи добре в дебатите с Киър Стармър. Политическите анализатори обаче подчертават, че хората са толкова уморени от управлението на торите и техните политици и политика са толкова непопулярни, че едва ли в оставащите малко дни те ще могат да внесат някаква промяна в общественото мнение. И все пак, може ли Риши Сунак да предложи нещо, което би променило нагласите?

- Сунак не е истински политик. Много е интелигентен и според мен също толкова добронамерен, но му е трудно да общува с обикновените хора. Може би защото е и изключително богат. На Борис Джонсън, например, му идва отвътре - обича да се среща с хора, харесва непредвидимостта на предизборната кампания, забавен е и има чувство за хумор. За разлика от него на Сунак му е некомфортно. Той е технократ, като компютър е - има математически мозък, но го сполетяха твърде много скандали и лош късмет. Дори времето беше срещу него, когато обяви датата за вота и прогизна до кости от дъжда. Никой не се сети да му изнесе чадър пред "Даунинг стрийт 10".

Дали може да промени нещата? Все по-невъзможно изглежда след толкова седмици кампания без торите да наваксат поне малко изоставането си от лейбъристите, които играят "на сигурно" - много са предпазливи. Те вече са били в ситуация, когато са водили в допитванията, но след това са губили изборите. Този път обаче това май няма да се случи. 

Консерваторите са на власт от 2010 година - първоначално в коалиция с либералдемократите, но от 2015-а вече самостоятелно. Напоследък преживяхме невероятно турбулентни времена в британската политика. Имахме трима премиери в рамките само на година, което е безпрецедентно и подкопа авторитета на торите като стабилна политическа сила. А те обичат да се наричат "най-успешната политическа партия в света". Под една или друга форма са на политическата сцена още от XVIII век и успехите им се дължат на способността да се адаптират към промени.

От партия на земевладелската класа, на църквата и на монарха в епохата на всеобщото избирателно право стават привлекателни и за работническата и средната класа. Те са най-дълго упрявлявалата партия през ХХ, а засега и през ХХI век. Затова не бива да се подценява спобосността на консерваторите да се възраждат и преоткриват. Но според мен сега усещат, че е необходимо да загубят властта, за да могат да преосмислят за какво се борят в съвременния свят и да се адаптират по най-добрия начин, за да станат отново сила, достатъчно добра да води компетентно страната.

- Ако заложим на най-вероятния сценарий - лейбъристите да спечелят изборите, тогава ще имаме нов премиер в лицето на Киър Стармър. Може би е добре да го представим на нашите слушатели. Кой е той, какви са неговите силни и слаби страни?

Наистина ще е забележитено, ако лейбъристите спечелят толкова голямо мнозинство, колкото прогнозират социолозите. Това обаче няма да е защото британците са влюбени в тази партия и в харизмата и силните лидерски качества на Стармър. Хората просто са много уморени от торите. А особеностите на системата ни не предполагат друга алтернатива, освен лейбъристко правителство.

Стармър произхожда от сравнително скромно семейство. През цялата предизборна кампания той постоянно припомня, че баща му е бил занаятчия, а майка му медицинска сестра. Израства в графство Съри, което е доста процъфтяваща част от страната. Завършва университет, става юрист и стига до върховен прокурор. В политиката влиза сравнително късно. В парламента е от 2015-а и вече е над 60-годишен. А в наши дни - за добро или за лошо - първи стъпки в политиката е модерно да се правят когато си два пъти по-млад. Но Стармър не играе от скоро важна роля в Лейбъристката партия. Той беше министър за Брекзит в правителството в сянка на Джеръми Корбин.

Това го прави уязвим за критики, защото макар и да не е смятан за крайно ляв, беше "римейнър" - за оставане в Европейския съюз, което намалява доверието в него на част от старата гвардия в Лейбъристката партия, които подкрепят Брекзит. 

Като личност Стармър малко прилича на Сунак - не е истински политик. Типичен юрист е - много е предпазлив. Не очаквайте от него да направи нещо радикално или вироглаво. Основният му рефрен в предизборната кампания е "стабилност". "Ще върнем стабилността!"

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16

С началото на новия месец - нови цени за ток, парно и газ

От днес природният газ, парното и топлата вода поевтиняват, а токът за бита  за по-голямата част от потребителите  поскъпва. Решенията на енергийния регулатор за цените на електро- и топлоенергията ще са валидни една година, а на синьото гориво са за настоящия месец. От днес плащаме по-скъп ток КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43%..

публикувано на 01.07.24 в 19:04
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен имиджът и после да бъда унищожен икономически или физически". На въпрос дали заплахите са..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между 260 и 310 депутатски места и е близо до пълното парламентарно мнозинство, сочи прогноза на..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-те огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43