Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо аптеки се готвят да спрат работа със Здравната каса?

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

Фармацевти се готвят да спрат изпълнението на рецепти по Здравна каса, заради планираната промяна в начина, по който им се заплаща за това. На 4-ти юли, четвъртък,  изтича общественото обсъждане на промените, предложени от здравното министерство. Те имат за цел да оптимизират разходите на Здравната каса и да улеснят пациентите с предписването на цялостна терапия на една рецепта, вместо на няколко отделни рецепти. Какви са причините за предприемане на тези стъпки и как реагираха собственици на аптеки и пациентски организации?

Протест на фармацевти за половин час и разяснителна кампания за пациенти

Лекарства, които се заплащат напълно от Здравната каса, ще се предписват на една рецепта за текущия месец. По изключение отделна рецепта ще се прави, само ако лечението се допълва с нов медикамент. Отново на една рецепта ще се изписва терапия за различни заболявания, като за една болест се предписват до 3 лекарствени продукта. Това са част от промените, публикувани за обществено обсъждане, които могат да се гласуват още тази седмица. С тях се въвежда възможност за частично изпълнение на рецепта, когато в аптеката няма всички нужни лекарства за пациента, като остатъкът от нея трябва да се изпълни до 2 работни дни след първото отваряне – в същата или в друга аптека.

От Българския фармацевтичен съюз се обявиха против тези промени, ако се запази моделът на заплащане – твърда сума за изпълнена рецепта за 100 процента заплатено от Касата лекарство. Организацията предупреди, че аптеки ще спрат да работят със здравния фонд. Изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров не разпозна в това риск за пациентите.

Според съсловната организация на фармацевтите, при условие че финансирането към аптеките зависи от броя на изпълняваните рецепти, няма как да подкрепят промените без ясен модел за запазване на плащането към тях. А плащанията са се увеличили според ръководството на Здравна каса, след повишения от 2 април брой на лекарствата за сърце и кръвно налягане, поемани изцяло от фонда. Те се отпускат на над 704 хиляди пациенти. Увеличил се е броят на лекарствата, изписвани на отделни рецепти, твърди Момчил Мавров.

На фона на заявките от собственици на аптеки, че ще се стигне до фалити, Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване смята това за малко вероятно. Но се притеснява от възможния отказ на фармацевтите да изпълняват рецепти по Здравна каса.

Ботева не вижда смисъл в предложението на фармацевти да се разреши надценка за тези лекарства, ако се запази сегашното плащане от 5 лева за изпълнена рецепта.

През почивните дни собственици на аптеки заявиха готовност за символични протести и спиране на работа с рецепти по Здравна каса.  Пред Радио Пловдив собственикът на аптеки в Пловдивска област Милена Каменова отправи следното предупреждение:

"Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа с НЗОК, в малките градове това ще означава, че ние трябва да затворим обектите". 

От Сдружението за развитие на българското здравеопазване смятат, че трябва да се намери вариант, който не ощетява пациентите.

При частично изпълнение на рецепта в няколко аптеки, каквато възможност се дава с промените, заплащането от 5 лева ще се разпределя пропорционално между търговците, разясниха от Здравната каса. И посочиха, че бюджетът за отпускане на лекарства за домашно лечение през тази година е увеличен спрямо миналогодишния с близо 11 милиона лева, включително за субсидиране на аптеки в отдалечените населени места. 

Репортаж на Елена Бейкова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София заради отменен полет за Мадрид

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 14:20
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че няма да подкрепят нито вторият, нито третият мандат за съставяне на правителство. От трибуната на Народното събрание той призова да се прекъсне процедурата в пленарната зала по предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет  и се обърна към ПП-ДБ "В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне в добрия смисъл на думата в българския парламент, от липса на мнозинство. Не се месим на..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 година, както и министри от..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Този кабинет ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58