Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат:

"Ние ще се отзовем на срещата, за да говорим за това, но казахме, че няма да подкрепим втори и трети мандат. Тези три месеца, очевидно, няма смисъл да губим времето на хората, защото по-честният отговор към хората е да отидем отново на избори".

Теменужка Петкова заяви, че предложеното законодателство в декларацията на ПП-ДБ се съдържа в програмата на ГЕРБ-СДС и е било бламирано още с първия мандат. Тя настоя:

"Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията не те прави такъв. Не бива да забравяме все пак, че ПП-ДБ дължат редица отговори на българското общество и те са свързани с много сериозни корупционни скандали. На първо място - корупционният скандал с "Джем корп" - беше подготвена за преотдаване цялата българска енергетика. Сигурно си спомняте и сериозния корупционен скандал, свързан с контрабандата на Агенция "Митници", със снимките с кучета, с пуделите, с пачките. Сигурно си спомняте и това, че беше искана дерогация за "Лукойл", без изобщо да са налице мотиви за това".

Поканата за среща, която ще се проведе в утрешния ден, е отправена към лидера на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. На срещата от страна на ПП-ДБ ще са Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Любмила Илиева. От страна на ГЕРБ ще са председателят на НС Рая Назарян, Росен Желязков и Деница Сачева.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън и Бенямин Нетаняху

Axios: Байдън е поискал от Нетаняху да изтегли войските от границата между Газа и Египет

Твърди се, че президентът на Съединените щати Джо Байдън е призовал израелския премиер Бенямин Нетаняху да нареди частично изтегляне на израелските войски от "Филаделфийския коридор", тясна ивица земя между Газа и Египет, казаха през новинарския сайт Axios лица, запознати с въпроса. Според същите източници президентът на САЩ е поискал от..

публикувано на 23.08.24 в 21:24

От септември летищата в ЕС отново въвеждат ограничаване на количеството течности в ръчния багаж

От 1-ви септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж течности до 100 милилитра. Последното поколение скенери, които показват триизмерни изображения на принципа на компютърната томография в медицината, позволиха на много летища да..

публикувано на 23.08.24 в 20:32

МОН публикува тестовете и верните отговори от днешния задължителен държавен зрелостен изпит

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува тестовете и верните отговори от задължителния държавен зрелостен изпит , който се проведе днес. Зрелостниците, които се явиха на   матура по профилиращ предмет, работиха по Вариант 2, който беше изтеглен тази сутрин в МОН. Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по..

публикувано на 23.08.24 в 20:21
Снимката е илюстративна

Гори пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица

Избухнал е пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица. Огънят гори в трудно достъпен терен на около 2300 метра надморска височина, казаха за БНР от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Мястото на пожар е под Рилски Черни връх и попада на територията на НП "Рила". Поради непристъпността на района при пожара, който засега е..

публикувано на 23.08.24 в 20:14
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Пауъл, Фед: Дойде времето за намаляване на лихвените проценти в САЩ

В петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за скорошно намаляване на лихвените проценти, като каза, че по-нататъшното охлаждане на пазара на труда би било нежелано и изрази увереност, че инфлацията е в обсега на целевото ниво на Фед от 2 на сто, съобщава Ройтерс. "Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха,..

публикувано на 23.08.24 в 19:58

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс. Вашингтон многократно е..

публикувано на 23.08.24 в 19:45

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29