Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

| Интервю
Проф. Алексей Савов
Снимка: Архив, БНР

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с нисък тестостерон и женско поведение, не я отдиференцира от тези на жените.

Това обясни като специалист проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория, в интервю пред БНР.

Професорът коментира влияят ли хормоните на генома и конкретно двете „боксьорки“ с XYхромозоми, които се бият при жените на Олимпиадата в париж 2024.

„Проблемите от този характер се откриват в пубертета на момичета, където при наличие на един от двата синдрома те нямат менструация и това кара специалистите да преценят и  търсят причината, дали е хормонална или наличие на промяна в някакъв друг тип контрол – генетичен. Така тези жени, израснали като момичета, имат съвсем нормално женско поведение и на практика са регистрирани като момичета, изпадат в объркване, научавайки, че причините при тях да няма менструация, както при връстниците им, е че те имат на практика мъжки кариотип. Това по никакъв начин не ги прави да са полумъже или полужени. Просто те имат репродуктивни проблеми на определено ниво, иначе в социалните си  във функциите си са нормални жени“, обясни проф. Савов.

И допълни:

"Тук трябва да отбележим, отвъд репродуктивните проблеми на индивидите с андрогенна нечувствителност, някои физиологични характеристики са различни.  При тази андрогенна нечувствителност нивото на тестостерона е в много високи граници. Просто при някой тестостеронът е във високи граници и близко до нивата при нормалните мъже.

Високите нива на тестотерона, при мъжете 6 – 8 пъти по-високи от жените, се допуска, че са в основата на типичните за мъжките качества - натрупване на мускулатура, сила, издръжливост при физически натоварвания, едни физични и спортни характеристики, присъщи за  мъжете. Можем да допуснем, че при високи нива на тестостерона, различни причини при жена, спортните й качества ще се по добри от жени с нормални нива.

Проф. Савов сподели, че не е специалист в спорта и „не ми е ясно границите на благоприятните граници при жените с висок тестостерон“: Но се коментира, че е фактор, който не трябва да се подценява, когато преценяваме спортните характеристики. И този хормон е фактор, който се измерва заради стимулация, може да играе ролята на допинг.

Категоричен е, че „не би намесвал хромозомите, цялата регулация на един индивид дават широка характеристика на физиологичните качества – това е начинът на функциониране на мускулатурата, едната е подходяща за скорост, гъвкавост, друга за издръжливост.

„Не можем да говорим като цяло, че определени физически характеристики дават преимуществото за всички видове спорт. През годините са се търсили гени да диференцират преимуществата по отношение на тежката атлетика и други на атлетиката. И тук половите хромозоми изобщо не се държат под внимание, защото става въпрос за генетичен контрол. Ако щете дори става въпрос и за костната система - широк е диапазонът на критерии, които изграждат характеристиките“, разясни проф. Савов.

Той е категоричен, че не приема прилагане на терапия като стимулант за по-високи физически натоварвания.

„Не е приемливо, защото е вмешателство външно. От една кръвна проба се проверяват и двете неща. Полът на състезателки и от доста години се проверява. Освен физикалните прегледи през годините са правени кръвни тестове за хромозомите (б. р. от много години в биатлона има т. нар. сексконтрол)“, каза генетикът.

И допълни, че не не е открил критериите на спортните организации, но има информация, че те варират в случая, който коментираме в момента.

"Много неясно е казано, взета е кръвна проба и не отговаря на изискванията. Всичко може да бъде открито  - наличие на Y-хромозома, на високи нива на тестостерон, което налага тази находка да се регистрира по подходящия начин и да се прецени, състезателките редно ли е да са в групата на жените спортистки", коментира проф. Савов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20