Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Илков не изключва смени на ръководни служители в МВР

| Интервю
Атанас Илков
Снимка: БГНЕС

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че не изключва смени на ръководни служители в системата на МВР. Това каза самият той в интервю за БНР.

Илков уточни, че евентуални промени ще бъдат правени след внимателен анализ на работата.

"Искам много прецизно да бъде правена всяка такава промяна. Ще се въздържам от прибързани смени на ръководители, без да съм сигурен, че те не са изпълнявали своите задължения ефективно и законосъобразно. Така че ще има, но те ще бъдат козметични, така че да не създаваме допълнителен стрес в системата. Тя е достатъчно стресирана", посочи Илков и увери, че усилията им ще бъдат насочени към успокояване на системата и мотивиране на служителите

"Аз съм тук, за да вдъхна увереност на колегите, да ги подкрепя и да застана пред тях с всички наши действия. Те могат да бъдат сигурни, че аз ще бъда до тях, редом и зад тях, когато трябва да защитя всяко тяхно действие - действия, които са правомерни и законосъобразни. Не бих се ангажирал да ревизирам действията на Калин Стоянов.  Нашите усилия са насочени към това, което предстои. Имаме изключително важни задачи, имаме много неща, които трябва да свършим за това кратко време. Това ще е основният наш фокус - да се организираме, да мотивираме колегите и да ги поведем в правилната посока, така че всички наши действия да бъдат ефективни и да отговорим за очакванията на обществото".

Следващата седмица в МВР предстои национално съвещание.

В предаването "12+4" министър Илков беше категоричен, че единственият разговор, проведен с него преди да заеме поста, е бил със служебния премиер Димитър Главчев.

"Аз съм номиниран от премиера Главчев. Единствено той е разговарял с мен. В разговора ми беше направено това предложение, което аз приех на следващия ден, така, че това е единственият разговор, който е воден с мене" - заяви новият вътрешен министър Атанас Илков по повод изразените от ПП-ДБ мнения за негови обвързаности с Делян Пеевски.

Запитан чий човек е, Атанас Илков отговори:

"Аз се припознавам като човек на МВР, с над 37 години професионален стаж в това ведомство. Познавам добре системата. До голяма степен и колегите ме познават. Знаят какво могат да очакват от мен".

Трябва да затегнем коланите и да започнем активна работа по всички приоритети, които сме си поставили, отбеляза вътрешният министър. И декларира, че ще бъде безкомпромисен към всеки служител, който по някакъв начин участва в корупционни схеми

Цялото интервю на Николай Христов с Атанас Илков в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работиха: Ерол Емилов, Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство заради катастрофата в "Граф Игнатиево"

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство отправи през социалните мрежи на Димитрина Попова. Попова е жената до загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев. Призивът дойде слез смъртта на двамата военни пилоти в петък край Граф Игнатиево с L-39. Димитрина Попова настоя отново за оставките на „този ръководен..

публикувано на 14.09.24 в 09:20

Кръстовден е!

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден. Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай и Западноевропейския митрополит Антоний. Местността "Кръстова гора" в Родопите е известна..

публикувано на 14.09.24 в 08:51

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики. "Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин". В съобщението се посочва, че този проект подкрепя целите на американската..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

140 млн. повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда...

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец не спират с протестите и пътните блокади. Казват, че..

публикувано на 14.09.24 в 07:47
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Поредна среднощна атака с дронове срещу Одеска област

Тази нощ украинският град Одеса и Одеска област отново са били атакувани с дронове. Сирените в  черноморския град бяха задействани малко преди 1:00 часа. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че навлизането на украинските сили в Курска област е забавило напредъка на руските военни в Източна Украйна. Местните власти в..

публикувано на 14.09.24 в 07:39