Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Снимка: Даниела Костадинова

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата в Созопол президентът Румен Радев връчи на основателите на фестивала плакет „Св.Св.Кирил и Методий“. Пред препълнената зала на Амфитеатъра фестивалът беше открит с концерт на симфоничния оркестър на БНР.

С увертюра от операта „Севилския бръснар“ на Росини започна концертът на симфоничния оркестър на БНР, който постави начало на юбилейното издание на „Аполония“. С прочуствени думи към публиката се обърна основателят на фестивала проф. Димо Димов:

„Не съм предполагал, че ще доживея тази 40-годишнина и радостта ми е безкрайна.“

За значителен принос към българската култура и популяризирането й наградата „Аполон Токсофорос“ беше връчена на директора на БТА Кирил Вълчев. При получаването на наградата той каза:

За първи път „Аполон Токсофорос“ получават не носещи лъка на изкуствата, а тези които носят стрелите - новините, с които постиженията в изкуствата на „Аполония“, стигат навсякъде в България и чужбина.“

Никак не е случайно, че Созопол вече 4 десетилетия събира на едно място най-доброто от българската култура и изкуство, заяви в словото си президентът Румен Радев:

„Точно тук, край морския бряг, където си дават среща великолепието на природата, свободата на духа, невероятното наследство на хилядолетна цивилизация, всяка година с много любов се добавят нови вдъхновяващи страници в културните хроники на България.“

Солист на концерта тази вечер беше световноизвестната оперна прима Светлина Стоянова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ралф Петров: Бюджетът на Германия изтъня, комплексни са причините за кризата във "Фолксваген"

Целият автомобилен бранш се вълнува от трансформацията, която се случва във "Фолксваген", един от най-големите производители в света на леки коли и №1 в Европа. Кризата във "Фолксваген" до голяма степен касае и другите производители в Европа. Това прогнозира в интервю пред БНР Ралф Петров, главен редактор на българското издание на..

публикувано на 14.09.24 в 13:38
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели,..

публикувано на 14.09.24 в 13:17
Росен Карадимов

Шестима министри обсъждат с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на вота

В понеделник шестима министри ще обсъждат с ЦИК предложенията на служебното правителство за повишаване на прозрачността на изборите. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен за координатор от страна на Министерския съвет по изборния процес. Според него трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 14.09.24 в 13:13

Алея на книгата - среща с автограф

"Алея на книгата" за пореден път ще срещне малките и големите читатели с техните любими автори, издатели и художници, като културната програма е богата и включва някои нови акценти. Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София Шатрите на издателите са разположени до НДК през цялата седмица , а организатор е асоциация..

публикувано на 14.09.24 в 13:11

Ден на траур в община Разлог в памет на лейтенант Венцислав Дункин

Днес е ден на траур в община Разлог, където е роден старши лейтенант Венцислав Дункин - един от загиналите вчера военни летци. Знамената на административните сгради са наполовина свалени. Дункин е роден през 1996 година в Разлог, където е добре познат на съгражданите си, каза за БНР кметът Красимир Герчев. "Познаваме го като добър..

публикувано на 14.09.24 в 13:07
Габриела Фиковска

16-годишната Габриела Фиковска за първи път се състезава в плувни маратони

Пред прага на първия учебен ден, едно плевенско момиче завинаги ще запомни отминаващата лятна ваканция.  16-годишната Габриела Фиковска за първи път се състезава в плувни маратони, като успя да преодолее трудностите и в един от тях да победи. Габриела Фиковска е състезател на СКП "Аквазард". Това лято участва за първи път в плувен..

публикувано на 14.09.24 в 12:44