Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете ДПС-та в напрегнато очакване пред ЦИК

Народният представител Валентин Тончев с привърженици на Ахмед Доган пред сградата на ЦИК в София - 2 септември 2024
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Напрегнато е очакването пред вратите на Народното събрание, водещи към мястото, на което членове на ЦИК ще приемат документи на партиите, искащи да се регистрират за участие в поредните предсрочни парламентарни избори.

Двете крила на привърженици - едните, подкрепящи почетният председател Ахмед Доган, и другите - председателя Делян Пеевски, отрано са плътно пред вратите. И двете групи твърдят, че пазят ред от петък вечерта и са прекарали тук две нощи, за да са първи при регистрацията, която офицално започва в 9.30.

Малко след 7.30 жандармерия оттласна и двете групи, които бяха плътно до вратите - те са три на брой, от които се влиза, за да приеме ЦИК документите им, така, че ги оттласна малко по-напред и зае това място, но те пък са в плътен кордон един до друг. 

Засега няма напрежение между двете групи. Вербална и физическа агресия няма, но се води информационна война. 

Тази нощ, пет минути след полунощ, от ДПС около Делян Пеевски изпратиха прессъобщение, в което се твърди, че са подали електронно документите си в 00.05 часа. Представител на тази група привърженици на Пеевски коментира тази сутрин пред Централната избирателна комисия: "Ние, младежите от ДПС -"Ново начало" сме тук от петък вечер. Държим да регистрираме нашата партия първа. Нямам яснота по темата за онлайн-регистрация на партията и не мога да ви отговоря на този въпрос".

По-къснпо евродепутатът Илхан Кючук, който подкрепя почетния председател Ахмед Доган, заяви, че това е фейк-новина и че не могат да се подават електронно подобни документи. Това трябва да стане лично. 

Малко преди 8.00 пък дойде председателят на младежкото ДПС Ибраим Зейденов заедно с депутата Валентин Тончев, който каза пред събралите се журналисти, че няма такова нещо и че Пеевски чете Правилника на ЦИК, както и Устава на ДПС, както дяволът чете Евангелието.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Хайтов

Навършват се 105 г. от рождението на Николай Хайтов

Днес, 15 септември, се навършват 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, област Пловдив, в много бедно семейство. Първите си очерци и разкази печата в списание "Септември" в средата на 50-те години. Адресите на любовта - писателят..

публикувано на 15.09.24 в 08:22
Мерки срещу наводненията в Полша, 14 септември 2024 г.

Наводнения причиниха щети и взеха жертви в Централна и Източна Европа

Румъния организира временни лагери за настаняване и започна спасителни операции, след като при наводненията в източната част на страната загинаха най-малко четирима души. Проливните дъждове причиниха щети и притеснения още в Чехия, Полша, Австрия, Словакия и Унгария. В спасителните операции в Румъния се включи и армията, която спомогна..

публикувано на 15.09.24 в 08:07
Матео Салвини

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Прокуратурата на Палермо поиска 6  години затвор за лидера на "Лига" и настоящ вицепремиер и министър на транспорта Матео Салвини заради кораб, спасил имигранти. Случаят е от 2019-а година, когато той бе вътрешен министър в правителството на Джузепе Конте. Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър..

публикувано на 15.09.24 в 07:57
Демонстрация в Тел Авив срещу правителството на Бенямин Нетаняху и с искане за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа от групировката

Демонстрации в Израел с искане за освобождаване на заложниците в Газа

В Тел Авив и в Ерусалим снощи се проведоха нови демонстрации с настояване правителството на Бенямин Нетаняху да освободи заложниците, задържани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Според организаторите броят на демонстрантите се увеличава, след като в началото на септември израелските сили откриха телата на шестима..

публикувано на 15.09.24 в 07:48
Джейк Съливан

Вашингтон подготвя "значителен" нов пакет от помощ за Киев

В края на този месец Джо Байдън и Володимир Зеленски ще обсъдят военната стратегия на Украйна, стана ясно от изказване на съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Съливан участва виртуално в конференция в Киев, посветена на войната.   На срещата във Вашингтон в края на месеца се очаква Зеленски да представи на..

публикувано на 15.09.24 в 07:43
Опустошения в резултат на войната на Русия в Украйна.

Най-малко 7 жертви на руски атаки в Украйна

Най-малко седем души са загинали при четири руски нападения в южните, югоизточните и източните части на Украйна през изминалия ден, съобщиха украинските местни власти. Трима души са били убити при руски обстрел по селскостопанско предприятие в Запорожка област в Югоизточна Украйна. Според местните власти те са били служители на фирмата. При..

публикувано на 15.09.24 в 07:36

Продължава изясняването на причините за трагедията в авиобаза "Граф Игнатиево"

Все още се изясняват причините за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево", при който в петък по време на тренировка загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет В траур са общините Долна Митрополия, където се намира Висшето..

публикувано на 15.09.24 в 07:29