Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава на двудневна визита в Лондон

Антъни Блинкън
Снимка: АФП

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще пътува до Лондон в понеделник за двудневно посещение, по време на което ще се срещне с британския външен министър Дейвид Лами, за да обсъди Украйна и Близкия изток.

В изявление на Държавният департамент на САЩ се казва, че Блинкън ще започне така наречения "стратегически диалог между САЩ и Обединеното кралство", под което се разбира поредица от срещи между висши служители, а Вашингтон определя като "препотвърждаване" на "специалните отношения" между двете страни.

Антъни Блинкън ще обсъди в Лондон набор от критични въпроси, включително Индо-Тихоокеанския регион, партньорството AUKUS, Близкия изток и колективните усилия в подкрепа на Украйна. Предполага се, че американският държавен секретар ще се срещне и с премиера Киър Стармър, докато е в Обединеното кралство.

Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами вече разговаряха през юли във Вашингтон в рамките на срещата на върха на НАТО. Тогава те изтъкнаха колко е важно да се гарантира, че Украйна разполага с икономическата помощ, сигурността и хуманитарната помощ, от която се нуждае, за да защити своя суверенитет и териториална цялост. Двамата също така обсъдиха необходимостта от постигане на примирие в Газа, което гарантира освобождаването на заложниците и полага основите за траен мир.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Поне временно приключват стачките на млади лекари във Великобритания

Младшите лекари в Англия приеха предложението на правителството за 22% увеличение на заплатите за две години, слагайки край на дългогодишния им спор. Членовете на Британската медицинска асоциация подкрепиха сделката с мнозинство от 66% от гласувалите. Близо 46 000 участваха в онлайн гласуването. С него се слага край на 18-месечния спор, при..

публикувано на 17.09.24 в 01:23

Задържаният за планиран нов атентат срещу Тръмп не е стрелял

Задържаният за планирано покушение над Доналд Тръмп не е произвел изстрели срещу бившия президент или охраната му. Това съобщиха от Сикрет сървис, след като на арестуваният Раян Уелси Рут бяха повдигнати две обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Рут беше задържан след като бил засечен с оръжие в имението на Тръмп..

публикувано на 17.09.24 в 01:07

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28