Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2023 година пратките се удвояват до 2 млрд.

Китайските сайтове за онлайн търговия "задушават" европейски и български производители

Заради икономическия, социалния и екологическия отпечатък на тези стоки, Европа трябва да вземе спешни мерки, настояха българският бизнес

| Интервю
Магазин за китайски стоки в "Младост" София
Снимка: БГНЕС

Китайските сайтове за онлайн търговия причиняват огромни загуби за европейските и българските производители. Затварят предприятия и закриват работни места, включително в България. Ангажират карго полети за години напред.

Ниското качество на китайските стоки бързо ги превръща в отпадъци, с които Европа трябва да се справя. Опасните химически вещества и смеси в дрехи, козметика и детски играчки имат доказан здравен ефект, а в България оказва се на практика, че тези стоки влизат безконтролно.

За проблема сигнализира бизнесът и призова държавните власти за спешни мерки по време на кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара и Българската асоциация "Кръгов текстил". 

Обхватът на проблема е сериозен, защото много от цеховете в Родопите, които шият, са затворени и 65% от пратките са с фалшифицирана стойност. 

"Снежна топка, която може да се превърне в лавина" – така определи безконтролното нахлуване на китайските стоки в България, председателят на Стопанската камара, Добри Митрев.

През 2022 година в Европа от Китай са внесени един милиард пратки на стойност всяка под 150 евро. През 2023 година пратките се удвояват до 2 милиарда. Повече от 110 самолета за карго доставки излитат от Китай всеки ден. Карго полетите се ангажирани за години напред за сметка на фармацевтични стоки, например, коментираха експерти-участници в кръглата маса.

Около 20 млн. пратки са влезли в България – средно по една пратка на месец на активен потребител. Средната цена на продукта е около 7 долара. Продават се безконтролно опасни дрехи, детски играчки и инструменти. У нас стоките не подлежат на проверки, защото входните точки на тези продукти са вътреобщностни страни или пък са адресирани до потребител и не подлежат на отваряне и проверка от митническите и здравни власти.

Въпреки това, тематични проверки се извършват, посочи Виктория Христова от Министерството на здравеопазването. Целогодишен контрол законодателството не предвижда, няма и осигурен ресурс, допълни тя.

В държави, в които редовно се изследват проби, проучвания показват подчертано тревожни резултати. Иван Люцканов от Асоциация "Кръгов текстил" цитира данни от Германия.

И така, трите най-популярни китайски компании за онлайн търговия генерират оборот от 15 – до 30 млрд. долара само през последните няколко години. И печелят от продажби на отпадък, защото стоките, които продават бързо се превръщат в отпадъци, с които Европа трябва да се справя, изтъкнаха участници в конференцията.

В същото време български и европейски предприятия изнемогват под натиска на китайската онлайн търговия, посочи и Севделин Спасов от Асоциация "Кръгов текстил".

Заради икономическия, социалния и екологическия отпечатък на тези стоки, Европа трябва да вземе спешни мерки, настояха българският бизнес и българските институции. За пример беше изтъкната подготовката на ограничаващо законодателство във Франция и Германия, но й беше изразено съмнение, че България ще посмее да направи това. Така че у нас ограниченията се очакват от европейските регламенти.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания на туристи през август, което е най-високото постижение за всички времена в Кипър. То надмина броя..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04