Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имануел Кант е по занаят философ като Ахмед Доган"

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Никога не разговаряйте с Имануел Кант!

"Обстановката в страната напоследък накарала Кирил Петков да се почувства като чуждестранен агент в "Майстора и Маргарита"

| Коментар
Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Кирил Петков: "…Това, което се случва напоследък, аз се чувствам като в "Майстора и Маргарита" на Булгаков… Вкарват се закони като на "Възраждане" - за чуждите агенти… Тези абсурдни закони, ако ги оставиме, ние си говориме от сутрин до вечер за смяна на пола, за джендъри, за чужди агенти…"

Обстановката в страната напоследък накарала Кирил Петков да се почувства като чуждестранен агент в "Майстора и Маргарита". Той даже не уточни, че има предвид точно чуждестранните агенти в романа. Даже май никой не поясни какво точно му е майстора и маргаритеното на нашето време според Кирил Петков.

Затова тук с вас ще направим този малък анализ на литературните референции в посланията на Петков.

Когато някой политик или журналист се позове на "Майстора и Маргарита", бъдете сигурни, че има предвид първата глава на романа – "Никога не разговаряйте с непознати". Там се разказва за това, че като общуваш със съмнителни хора, те може да се окажат иноагенти. И наистина, почти веднага в романа наистина се появяват двама чуждестранни агенти наведнъж - единият е Имануел Кант, другият е самият Дявол.

Дяволът води културна беседа с двама съветски писатели атеисти, обсъждат съществуването на Бога и доказателствата на Имануел Кант по тоя въпрос. Като чува тези възмутителни работи за Кант, единият съветски писател възкликва:

- С тия доказателства поне поне три години в Соловки заслужава тоя Кант!

(Тоест Имануел Кант заслужава да го пратиш в трудово-възпитателен лагер.)

Някакви подобни работи изглежда чувства и Кирил Петков. По изискан начин той казва, че все едно се намира в Москва през 1930-те години, когато шпиономанията в съчетание с невисока култура дава на писателите като Булгаков такива занимателни сюжети за иноагентурата. Самият Булгаков в родния си Киев днес е получуждестранен агент, но това е друг сюжет.

Имануел Кант е по занаят философ като Ахмед Доган. А тоя писател-атеист, дето иска да прати Имануел Кант в лагера Соловки, се казва Иван Бездомни - като Доган Бездомни.

Ето още една-две причини всички да се почувстваме свидетели на майстора-и-маргаритщини.

А лагерът Соловки, където трябва да пратим всички Имануел Кантове, също е много интересно място, където човек може да почувства остротата на живота.

Соловки или Соловецките острови е архипелаг в Бяло море. Но не нашето българо-гръцко Бяло море, ами горе на картата до един залив на Северния ледовит океан.

Там, на един от островите съществува древният Соловецки манастир, религиозен и културен паметник, който се е ползвал през вековете и за затвор. Там е бил заточен например последният атаман на Запорожката сеч Петър Калнишевски, когато Екатерина Велика поразчистила иноагентите в Украйна. Казашките военно-политически формирования императорите хем ги използвали за своите имперски цели, хем ги възприемали подозрително като потенциални иноагенти на украинската национална идея.

Този атаман Петър, по-точно Петро, умрял в Соловецкия манастир на 112 години. Той е роден в края на 17 век, а умира в началото на 19-и. И щом е живял толкова дълго, може би за него е имало някакви по-човешки условия. Но като цяло Соловки било доста гадно място - затворниците били изтезавани с дим, глад, студ, побоища и други привилегии за райските порти. А през 1920-те години съветското правителство конфискува целия манастир и го прави трудово-възпитателен лагер, като надгражда мъченическата традиция на това свято място. И по времето на "Майстора и Маргарита", Соловецкият лагер е толкова свято място, че е достоен за най-високо ниво чуждестранни агенти от ранга на Имануел Кант.

Тук християнският хуманизъм по отношение грешника се изразява в това, че като поизмъчиш негодника чуждестранен агент, така му даваш предимство и едва ли не сигурен вход в Рая небесен. Независимо и без оглед на безчислените грехове от преди това. Петро Калнишевски например, макар че бил казашки атаман и сякъл глави 60-70 години без почивка, след 2008 година две украински църкви го канонизираха под името Петър Многострадални.

Впрочем "Възраждане" постъпиха много хитро. Предложиха абсурден закон, който би могъл да засегне и тях самите. Но тъй като е абсурден и немислим, никого няма и да засегне, включително тях самите.

А вие, скъпи съучастници, никога не разговаряйте с Имануел Кант, за да не станете бездомни като Доган.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона,..

публикувано на 18.09.24 в 12:41

Двете ДПС-та се разбраха за секционните комисии в Дупница

Двете фракции в ДПС се договориха по състава на секционните комисии в Дупница. Съставът ще бъде утвърден от Районната избирателна комисия, като предстоят консултации в още 8 общини в региона.  ДПС-Пеевски и ДПС-Доган трябва да си разпределят едното място във всяка от 76-те секционни комисии в община Дупница. Поне на консултациите нямало спорове и..

публикувано на 18.09.24 в 12:29
Бейрут, 17 септември 2024 г.

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг". Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от..

публикувано на 18.09.24 в 12:27

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС за бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срокът е до десет дни след приемането на решението, когато беше подкрепено от 152 народни представители, 3-ма от ПП-ДБ се въздържаха. Вносителите от "Възраждане" смятат, че досегашните и..

публикувано на 18.09.24 в 12:10

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25