Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът призова фирмите, отговорни за изборите, да не "взривяват вота"

Служебният министър-председател Димитър Главчев
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че и фирмата, която съхранява машините за вота, е поискала повече пари. Той коментира предупреждението на "Сиела норма" за опасност от неосъществяване на машинния вот. Главчев призова, въпреки че има "търговски взаимоотношения между фирмите и ЦИК", все пак фирмите да не взривяват изборния процес:

"Който иска повишаване на цените - от кого може да е натискът, не, никого не визирам. Това, пък, от друга страна, е право на търговците да искат подобряване на условията, но при договорите има две страни и тук не смятам, че и двата търговеца, които ви споменах, са ощетени по някакъв начин - нито този, който държи склада с машините. Не мисля, че и "Сиела" е ощетена по някакъв начин, но това са търговски взаимоотношения между Централната избирателна комисия и търговци, в които изпълнителната власт няма как да се намеси. Не е казал, че ще ги изхвърли. Иска отново подобряване на условията. Аз се надявам, че ще се случи и търговците са български граждани, които са отговорни. Знаят, че ще взривят процеса, а не вярвам да поемат такава отговорност".

Удостоверяването на машините за гласуване ще бъде наблюдавано в Министерството на електронното управление. Номерата на 10 машини бяха изтеглени по-рано днес. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че в залата за удостоверяване вече ще има и звук, за да бъде гарантирана прозрачността на изборите.

Премиерът също така отрече България да има отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия.  

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Земеделският министър Георги Тахов

Министър Тахов: Осигурени са над 300 млн. лв. за втория транш по т.нар. "украинска помощ"

Министерството на финансите е осигурило над 300 млн. лева за втория транш по т. нар. "украинска помощ", съобщи министърът на земеделието Георги Тахов. Средствата ще бъдат изплатени на земеделските производители, въпреки че не бяха заложени в държавния бюджет за тази година. Съгласно споразумението, което земеделците сключиха с правителството..

публикувано на 20.09.24 в 14:28

В централата на ДПС продължават консултациите за подреждане на листите на коалицията около Ахмед Доган

В централата на ДПС продължават консултациите за подреждане на листите на коалицията, в която участва фракцията, лоялни на почетния председател Ахмед Доган. В разговорите участват самият Доган и представители на областните структури на партията. Ахмед Доган пристигна в централата малко преди 12.00 ч. и беше посрещнат със скандирания ДПС от..

публикувано на 20.09.24 в 14:23

Шарл Мишел: Днес РСМ има истинска възможност да напредне по пътя към ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова днес Република Северна Македония да спазва поетите задължения, да прилага правно обвързващите споразумения и да продължи с решимост реформите по пътя към ЕС.  Той написа това послание в социалната мрежа "Х" след вчерашната си закрита среща с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, съобщава..

публикувано на 20.09.24 в 14:17
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Няма нищо по-опасно за демокрацията от пасивността

Политиците в хода на тази предизборна кампанията трябва да престанат с резките изказвания с кого не биха се коалирали, защото по-късно много трудно се преминават тези червени линии.   Това препоръча от ефира на БНР политологът проф. Тодор Галунов. По думите му вероятно за пръв път сме изправени пред вариант да направим парламента още..

публикувано на 20.09.24 в 14:13
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ затвори през последните 3 месеца 31 обекта за обществено хранене заради нарушени хигиенни изисквания

През последните три месеца Агенцията по храните е затворила по нашето Черноморие 31 обекта за обществено хранене заради нарушения на хигиенните изисквания, съобщават от БАБХ. Контролът на инспекторите е бил насочен предимно към обекти в летните курорти в рамките на сезона. Насочени са за унищожаване близо 18 тона храни, над 8 хиляди литра..

публикувано на 20.09.24 в 14:09
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Галя Кондева: До 15 октомври НЗОК ще се разплати на аптеките с пари от резерва си

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:07

Президентът върна за ново обсъждане в НС поправки в Закона за адвокатурата

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за адвокатурата. Държавният глава наложи вето на новата правна уредба на така наречения "особен представител". Мотивът е, че тя противоречи на правото на Европейския съюз и е заплаха..

публикувано на 20.09.24 в 14:03