Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна

Снимка: consilium.europa.eu

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на предстоящото днес заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

На този съвет страната ни ще бъде представена от служебния земеделски министър Георги Тахов.

Очаква се по време на срещата си земеделските министри на страните членки да дискутират ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на руската инвазия в Украйна. По настояване на асоциацията на птицевъдите България ще поиска забрана на вноса на украински яйца, каза министър Тахов:

"Ние без решение на Европейската комисия не можем да направим нищо. Първата стъпка, която направихме, е през един АТМ регламент – тези стоки – яйцата, ги включихме първо към стоки с по-високо мито, а вече предприемаме една друга крачка – на предстоящия съвет ще поискам абсолютно тяхната забрана.

Министрите ще направят и преглед на втората година от изпълнението на стратегическите планове по Общата селскостопанска политика. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на траур за жертвите от наводненията в Босна и Херцеговина

Днес е ден на траур в Босна и Херцеговина в памет на жертвите на наводненията в страната от нощта срещу 4 октомври. Поредица от внезапни наводнения унищожиха инфраструктурата и множество сгради в пет общини в Босна и Херцеговина - Ябланица, Конич, Крешево, Фойница и Киселяк. В допълнение към тежките наводнения, община Ябланица беше..

публикувано на 08.10.24 в 07:36

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света.  Хизбула обяви,..

публикувано на 08.10.24 в 07:33

ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК в чужбина

Централната избирателна комисия ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за съставите на Секционните избирателни комисии извън страната.  В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати. Членовете на секционните избирателни комисии зад граница се назначават от ЦИК по предложение на..

публикувано на 08.10.24 в 07:30

Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

В Плевен се открива  32 -р ото издание на Международния музикален  фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".  Тази година музикалното  събитие ще включва 13 концерта с над 600 участници , сред които  43 лауреати от девет държави. Фестивалът ще продължи до 25 октомври , а не както обикновено 5-6 вечери,..

публикувано на 08.10.24 в 06:54

"Туризмът на преживяването е пъзел" - изложение за културен туризъм във Велико Търново

Във Велико Търново започва едно от емблематичните събития за туристическата ни индустрия - 19-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“ . Как туризмът да стане индустрия на гостоприемството, какъв е музеят на бъдещето и как киноидустрията променя градовете са трите основни теми за дискусии. На изложението във Велико..

публикувано на 08.10.24 в 06:45

Планова профилактика на предаватели

На 8 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ОРЯХОВО 4 на честота  99.8  MHz и ПАНАГЮРИЩЕ 4 на честота 100.1 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес, 8 октомври,..

публикувано на 08.10.24 в 06:00

Лошо време в Италия с проливни дъждове в 13 области

В Италия Гражданска защита предупреди за лошо време с проливни дъждове и силен вятър през нощта и през целия ден на 8 октомври. Обявени са червени, оранжеви и жълти кодове в 13 области. Червен код за Лигурия и Ломбардия, оранжев за 7 области също с хидрогеоложки риск като Тоскана, Емилия-Романя, Венетои др. Жълт е кодът в още редица области като..

публикувано на 08.10.24 в 05:21