Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

| Интервю

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС.

Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева - гъдулка за бароков концерт, Калина Андреева – вокал и контрабас, Ана Янкова – вокал, Борислав Илиев – тамбура.

В предаването "Хоризонт до обед" Юрген де Бруин обяснява, че музикантите предприемат своеобразно приключение, като използват елементи на джаз, старинна и традиционна музика, а програмата на концерта изразява тяхната идентичност като музиканти. По думите му, инструментите в различните държави образуват нещо като голямо семейство.

"В старинната музика импровизацията е обичайна. Това улеснява съвместната работа. Имаме общ език."

"Езикът на музиката е универсален. Изключително красиво е, всичко прелива", споделя Христина Белева, изпълнител на гъдулка за бароков концерт.

"Всички музикални жанрове, когато са се зараждали, са съществували в органична среда. Когато в едно толкова разнообразно общество, каквото е нашето, се съберат музиканти от най-различни стилове, се получава много органична спойка. Музиката като продукт на духа, излиза по много естествен начин от съчетанието на тези привидно различни инструменти", разказва Ана Янкова, която е оперна певица, но изпълнява ролята на вокал в ансамбъла.  

Програмата покрива широк диапазон от теми – ще бъдат изпълнени  романтични, приспивни, посветени на мира песни. Репертоарът включва гръцки и старинни сефарадски мелодии.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в Ню Йорк при именития кубински пианист и педагог Орасио Гутиерес.  Името на Юдин се появи в афиша..

публикувано на 26.09.24 в 14:44
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев повдигна завесата за сюжета на "Top Floor" пред БНР

Актьорът Ивайло Захариев е с голяма роля в продукцията на френския режисьор Жереми Минюи "Top Floor" или на български - "Последен етаж" . Актьорът е единственият българин във френската продукция . Коварната страна на социалните мрежи е основната тема, на които се спира филмът, а в центъра му е известна инфлуенсърка , която попада в..

публикувано на 25.09.24 в 12:15

Златин Цветков: Импровизаторът унищожава егото си, за да е в полза на другите

Най-изявените майстори в жанра на комедийната импровизация ще се включат в седмото издание на фестивала на комедийната импровизация 2024. Мотото на фестивала е "Дълбоко потапяне". "Това е фестивал, който е изцяло самостоятелно организиран. Около 80 души от чужбина идват специално за този фестивал. Нямаме никакво държавно финансиране, нито..

публикувано на 25.09.24 в 09:57

"Ключът е в теб"- новата постановка на младежи с увреден слух

"Ключът е в теб", това е заглавието на новото форум театрално представление, което разказва личните истории на младежи с увреден слух. Актьори са сами те. Те застават на сцената с желание да бъдат чути и разбрани.    Да разкажат за своя свят, за проблемите, с които се сблъскват. Искат да говорят с чуващите, да ги уверят че влизайки в живота..

публикувано на 25.09.24 в 09:52