Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

| Интервю
Адриан Николов
Снимка: БТА

"Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни. Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число".

Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване на института, свързано с нови насоки за реформи в сферата на образованието, както и данни за пазара на труда. 

Според него по-голямата част от безработните са на практика ненаемаеми по една или друга причина. Факторите за това са ниско образование и умения, ниска квалификация, географско местоположение, възраст.

По думите му се наблюдава свиваща се младежка безработица, но от друга страна - свиващ се дял на неактивните младежи.

Има няколко основни фактори за задържане на млади хора извън пазара на труда, посочи икономистът. Едната причина за това е сезонната работа в чужбина, другата е ролята на младите жени в семейството, а третата - не малка част от тези младежи са още в образователната фаза и не работят паралелно с това. 

Според Адриан Николов реформите при заплатите в училищното образование са един от малкото много ясни примери на успешна промяна на образователната политика през последните години. В целия сектор "Образование" заплатите вече са трайно над средните, като по последни данни средните за сектора доближават 2450 лв., а средните за страната са около 2300 лв., посочи той. По думите му това е тясно свързано със споразумение между учителските организации и МОН от преди няколко години. 

Той отбеляза обаче, че такива споразумения липсват в други сегменти на сектора. И даде пример с предучилищното образование, където се наблюдава трайно изоставане на заплатите. Същото се отнася и до университетската степен. "Те станаха жертва на политическата криза", смята Николов.

По думите му при ресторантите има изоставане на доходите - там средната заплата остава около 1300 - 1400 лв. 

Икономистът отбеляза, че най-високите заплати остават в IT-сектора, където те трайно са надхвърлили 5000 лв., а при банките са около 3500 лв. При недвижимите имоти също има повишение. Няма особено пренареждане, обобщи той и добави, че административните и професионални дейности остават малко по-назад. 

Според него при IT се вижда ясно забавяне на тренда, като обясни, че пазарът на труда там се е обърнал:

"От 2023 г. насам има доста сериозно свиване на търсенето. В този смисъл и динамиката на заплатите се забавя". 

Според него обаче това е временно явление. Дори посочи, че в началото на 2024 г. вижда леко оживление. 

С най-ниски доходи остават хотелите, ресторантите, строителството и селското стопанство. Но това са секторите, където има сериозни сиви практики, уточни Адриан Николов. По думите му в същите сектори се наблюдава и системен недостиг на труд. Все пак това не са единствените сектори с по-свито търсене. Той отбеляза и ниските сегменти на преработващата промишленост, където вероятно отново става дума за заплати - това са сектори като текстил, производство на дрехи, мебелна промишленост, кожарска и т.н.

Цялото интервю на Диана Дончева с Адриан Николов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков"2. От там уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток". Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка една стъпка, от самото начало до края на евакуацията, беше съгласувана с партньорски служби и..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Припомнямe, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен в понеделник,..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта "Брент", който е референтен за европейския пазар, е с близо 1 долар и 70 цента, което е повече от две на..

публикувано на 02.10.24 в 11:37

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация. В Малта абортът е забранен дори в случаи на изнасилване, както и когато е застрашен..

публикувано на 02.10.24 в 11:03