В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне. Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.
Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има до неделя край летния театър в Горна Оряховица. Как се прави горнооряховско гърне и кого са посрещали с този кулинарен шедьовър горнооряховци?
"Хем да хапнем, хем да тропнем" е мотото на втория фестивален ден в първото издание на празника на горнооряховското гърне. Фестивалът цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, казват от Община Горна Оряховица, организатор на кулинарния фестивал.
Традиционно горнооряховското гърне се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто, разказва майстор-готвачът Ивайло Иванов, който ще приготвя блюдото за празника заедно с майстор готвача Царина Цанева:
"Горнооряховското гърне се приготвя от телешки жили. Историята помни, че когато са обезкостявали животното, отпадъкът от телешките жили са го хвърляли. Бедните хора са го събирали и са го превърнали в този кулинарен шедьовър. Много ще се радваме да демонстрираме и приготвим за вас горнооряховско гърне".
Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града и от ястие на бедните е станало гозбата, с която горнооряховци са посрещал големците през годините.
"За вас сме приготвили автентично горнооряховско гърне, което е на цели 150 години. Ще приготвим 100-е гърнета. Ще готвим цели 17 часа. Горнооряховското гърне е познато в цяла България. За скромните си 150 години с него са посрещали цар Борис Трети. Фен на горнооряховското гърне е бил дори и Тодор Живков. Естествено историята ще оживи и ще демонстрираме как се приготвя горнооряховско гърне".
В неделния предобед посетителите на първия фестивал на горнооряховското гърне ще могат да опитат и ястия от региона, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в община Горна Оряховица.
Майстор-готвачът Станимир Радичев ще направи вариация на горнооряховското гърне с една по-различна супа:
"Горнооряховското гърне е основно от телешки жили, но има и рецепти с телешки опашки. Ще направим супа от телешки опашки. Ще сложим кореноплодни, които се ползват и в горнооряховкото гърне. Ще добавим една разядка от сушени червени чушки, праз и сирене към супата. Ще готвим е една малка тенджерка от 230 литра, така че ще има за 500-600 човека да опитат".
В първото си издание фестивалът на горнооряховското гърне ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Концерти ще изнесат певиците Райна и Емилия и формация "Големи Родопски гайди" с ръководител Стефан Янев.
Кулинарни игри, различни битови кътове и занаятчийски работилници привличат с автентичните си произведения. Има "Разходка в миналото" с ревю на традиционни български носии, а хоротропанката около гърнето тръгна още в първата петъчна фестивална вечер.
Още по темата в звуковия файл.
"Строители на държавата от степта: История на Първата българска империя" - това е новата книга на американския историк Ерик Холси, който от години живее в България. Книгата излиза на английски език. " Възходът на Първото българско царство се дължи на подходящ момент. Византия е в упадък. Със сигурност има и голям елемент на късмет ", коментира..
Камелия Пешева, студентка по анимационно кино в Нов български университет, и нейната сестра Бояна Василева, учител по графичен дизайн, създадоха стенописа „Омагьосаната гора“ в родния си град Кюстендил. Проектът е част от европейския конкурс „Лечебна природа – анимация за щадяща и грижовна детска болнична среда“, в който Камелия бе финалист...
В София бяха поставени 10 детски фигури в реален размер на пет опасни пешеходни пътеки. Тази инициатива, озаглавена „София – град за децата“, бе реализирана от младежката организация „Сдружение РЕД“. Целта беше да се привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите на пътната безопасност и да се подчертае необходимостта от..
Все повече българи избират Португалия за своята следваща дестинация. Туристическите агенции у нас отчитат засилен интерес през последните години – тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб. Какво прави тази атлантическа страна толкова привлекателна? Земята на корка, фадото, великите мореплаватели и богатата история привлича не само с красиви..
Знаете ли, че в Османската империя най-добрите майстори на пушки кремъклийки били българите. Това не е измислица, за да се тупаме в гърдите и да се самонавиваме колко сме добри и велики. Показват го документите в изследователския труд на двама, както те сами себе си определят - любители историци. Двамата са от Варна - Виолин Калчев и..
Отбелязват се 35 години от създаването на специалност Японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествата ще са на 17 октомври, а лекция на проф. Цветана Кръстева - преводач, преподавател и основател на специалността Японска филология, ще има на 16 октомври. "Студентите бяха малко, но елитни. Всички се развиха много..
Първата столетничка си има дома за възрастни хора в монтанското село Владимирово. Райна Мадова стана на 100 години и бе почетена за рождения си ден с торта, свещички и баница. От 10 години баба Райна Мадова е част от дома за възрастни хора в село Владимирово. Тя е от Бойчиновци, работила е в цеха за макарони, разказа Румяна Милетиева, която е..
"Борисов пробва дали ако тропне по масата, Пеевски ще му даде да стане министър-председател. Установи, че тази работа няма да стане и тръгна натам,..
"Активизирането на Борисов имаше за цел да покаже, че той е ключовата фигура в това управление , което е така по силата на демократичните правила и..