Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

Снимка: pixabay

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните.

Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато се включват над 5 хиляди души. През 1929 г. денят е преместен на 4-ти октомври, за да съвпада с празника на Свети Франциск от Асизи, който се смята за покровител на животните.


От 2003 г. британската фондация "Нейчъруоч" създава и поддържа сайта на събитието, за да може информацията за него да достигне до възможно най-много хора, а чрез увеличаване на информираността за животните постепенно да се повишат и стандартите за хуманно отношение към всички видове животни по целия свят.


Дни преди днешния празник защитници на правата на животните в България отбелязаха успех със сключването на договор с Лесотехническия университет и замяната на около 500 опитни животни годишно с иновации в обучението:

"Ветеринарна медицина изучават физиология и патофизиология. В упражненията по тези два предмета всъщност се използват тези различни видове животни, като животните са морски свинчета, зайчета, мишки, жаби и плъхове. Това, което всъщност ние направихме, е, че предоставихме лаптопи на Лесотехническия университет с подходящ софтуер, който напълно ефективно и така иновативно успява да замести опитните животни, да помогне за усвояването на същите умение", обясни Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността..

публикувано на 03.10.24 в 16:16

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Изложба с мисия помага на бездомни животни

Художничката и писател Марина Иванова организира изложбата на 4-и октомври, от 19 часа, в зала “Компас“, етаж 2, в сградата на на ул. Капитан Райчо“ 56, в Пловдив. Тя ще бъде в подкрепа на сдружение "Помогни и спаси живот".  „ От дълго..

обновено на 02.10.24 в 16:23

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би..

обновено на 02.10.24 в 10:51
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със..

публикувано на 02.10.24 в 08:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна...

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се..

публикувано на 03.10.24 в 19:10
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически..

публикувано на 03.10.24 в 18:34