Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори по най-популярните маршрути има паднали мостове, изгнили площадки и информационни табели в окаяно състояние

"Не се знае кой кара влака в Странджа". Защо НПО върши работа на институции?

Туристическо дружество поставя информационни табла и указателни табели, за да улеснява посетителите

| Интервю
Снимка: Лора Търколева и Иван Нотев

В сравнение с предходни години, през настоящата туристопотокът в Странджа е много по–голям. Това отчитат от туристическото дружество "Насам-натам". Преди 4 години дружеството е започнало да реализира своя стратегия да възстанови стари туристически маршрути, които не са поддържани, както и да създаде нови.

"Поставихме указателни табели по всички разклони, в началото и в края на маршрутите", разказва председателят на "Насам-натам" Димо Колев пред БНР.

Били са почистени и маркирани маршрути, а сега от дружеството, което има опит и в Централен Балкан, са поставили нови табла с карти и дървени жалони в селата Кондолово, Българи и Кости. Предстои нова акция - във Варвара, Бродилово и Ахтопол. Идеята е да бъдат улеснени туристите при техните преходи в планината.

"Това са табла, финансирани от община Царево за всички населени места, където има изградени маршрути. Надяваме се догодина да има кой да финансира такива табла и за община Малко Търново", пояснява Колев.

Преди царевските села са били възстановени табели по морския бряг – в района на Синеморец, Резово, на моста на река Велека и Силистар.

Пред БНР Димо Колев коментира, че "в Странджа има много други неща, които трябва да се направят, които са правени през годините, но в момента са тотален леш".

Има изградена инфраструктура, но дори по най-известните маршрути тя е неподдържана – паднали мостове, изгнили площадки, информационни табели в окаяно състояние, описва ситуацията Колев.

"Не се знае кой кара влака в Странджа. Дирекцията на парк "Странджа" би трябвало да се грижи за туристическите маршрути в планината, това е тяхна отговорност. От друга страна, те нямат средства, те са към Изпълнителната агенция по горите. Същевременно това е защитена територия – има резервати и защитени местности, които попадат към МОСВ. От трета страна са общините, които би трябвало да искат туризмът да се развива на тяхна територия и да помагат."

Снимка: БГНЕСТуристопотокът в Странджа не може да се сравнява с този в Рила и Пирин, но когато има добра маркировка и туристическа инфраструктура, посетителите имат по-голяма сигурност, отбелязва Колев.

Част от туристическите пътеки са обрасли, защото растителността е буйна, допълва той.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самуилова крепост край Петрич

Костите на цар Самуил - между "гробоманията" и политическата употреба

За историческата наука няма съмнение, че Самуил е един от най-великите български царе в Средновековието. Това потвърдиха с нови доказателства учени от цяла Европа на международна конференция, посветена на 1010-годишнината от управлението на българския владетел. Неизвестни факти от живота на цар Самуил бяха представени на конференция Важен..

публикувано на 10.10.24 в 09:06

РИМ - Пазарджик показва най-старото обработено злато в света

Регионалният исторически музей в Пазарджик за първи път представя първото обработено злато в света , открито в селищната могила Юнаците. Уникалната находка е изложена в напълно обновената зала "Археология", която чрез най-новите технологии представя по интересен и съвременен начин периодите от праисторията, античността и средновековието. Залата..

публикувано на 09.10.24 в 11:05

Яна Алексиева: "Училище за надежда" е филм и за съвременните будители

На 1-ви ноември в кината тръгва филм за едно необикновено училище , в което детските мечти се сбъдват.   Идеята за  "Училище за надежда"  е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището във великотърновското село Русаля за деца в неравностойно положение -  бившите актьори Анимари Димитрова и Златко..

публикувано на 08.10.24 в 18:58

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина в София

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина "Росна китка" в София. Той е посветен на Европейския ден на спорта в училище и е традиционен за детската градина. Присъстваха и официални гости : Александър Иванов – заместник кмет на Район Искър в отдел образование и екология, Кета Радилова и Гергана Йорданова– представители на..

публикувано на 07.10.24 в 11:48
Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Празник на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Задуха вятър, заваля дъжд и стана студено. Есента е тук и ни напомня за себе си с промяната във времето, с падането на листата, с есенните плодове и зеленчуци. Цветно, красиво и уютно. Поемаме в посока Северозападна България. Пътят до там е час и четиресет минути от столицата и само на половин час от Монтана и Враца.  Поканени сме на Празника на..

публикувано на 06.10.24 в 17:22

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25