Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 61 хил. деветокласници в цялата страна се явяват днес и утре на изпит по природни науки

Снимка: МОН

Над 61 хиляди деветокласници в цялата страна се явяват днес и утре на изпит по природни науки. Целта е това да помогне за по-доброто им представяне на международното изследване ПИЗА, също по природни науки през април следващата година, както и да се види нивото на учениците и след това да се работи за попълване на дефицитите в знанията им.

Препитването за първи път е изцяло на електронни устройства, но тъй като броят им не е достатъчен, тестът ще се проведе в два дни -  в  два различни варианта.

Резултатите от него могат да бъдат вписани като текуща оценка, но само по желание на ученика и по преценка на учителя.

Тестът започна в 08.00 часа и продължи 90 минути - по 30 минути за всяка от трите му части. Така ще бъде и утре. Задачите са с практическа насоченост и са в трио основни области: биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, както и физика и астрономия.

Ангелина Готуранов, преподавател по английски език и наблюдаваща изпита, посочи:

"Според мен физиката беше най-трудна за учениците. Те споделиха след това, че биологията е била най- лесната част от изпита".

Калина Софрониева, заместник-директор на 51-во училище, смята, че трябва да има такъв изпит:

"Според мен трябва да има такъв изпит. Дали да бъде точно в този формат е друга тема, но е хубаво да можем да сравняваме нивото на знания на учениците".

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честване на св. Петка в 180-годишната църква "Света Параскева" в с. Козаревец

Десетки храмове в област Велико Търново носят името на преподобна Параскева, света Петка Търновска. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден Със Света литургия и курбан за здраве в село Козаревец, община Лясковец, беше чествана светицата и отбелязана 180-годишнината на местната църква "Света Параскева"...

публикувано на 14.10.24 в 15:06

На 17 октомври ще се проведе отложеният тест на Системата за ранно предупреждение

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до  мобилните устройства на гражданите на..

публикувано на 14.10.24 в 14:47

Денят на св. Петка Българска - празник за Габрово, Севлиево и Дряново

Денят, в който почитаме св. Петка Българска е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Със света литургия в храмовете и молебен за здраве започна денят за жителите им. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден За балканските селища почитта към света Петка е свързана с мощите на светицата, които през 13-и век..

публикувано на 14.10.24 в 14:40
Снимката е илюстративна.

Увеличение на нарушенията с електрически тротинетки в област В. Търново

Девет тежки катастрофи с 16 пострадали са станали през миналата седмица във Великотърновска област. От Пътната полиция отчетоха увеличение на нарушенията с електрически тротинетки. 282 акта и над 1000 фиша са съставени във Великотърновска област през миналата седмица за нарушения по пътищата. Няма нито една санкция за неправилно управление на..

публикувано на 14.10.24 в 14:22
Весела Чернева

Весела Чернева: Най-рано пролетта може да започнат някакви преговори между Русия и Украйна

Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или на другата страна, а с някакъв тип споразумение и двете страни да приемат някакви отстъпки,  коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външни отношения. Тя обясни, че Мирният план на Зеленски е какво би могла да отстъпи едната страна и..

публикувано на 14.10.24 в 14:12
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Ученията на НАТО нагнетяват напрежение

Кремъл заяви, че ядрените учения на НАТО нагнетяват напрежение на фона на "горещата война" в Украйна, предаде ТАСС като цитира говорителя Дмитрий Песков.  Според Песков е невъзможно да се водят преговори за ядрено разоръжаване със САЩ, за което Вашингтон даде знак, че е отворен, тъй като западните ядрени сили са преки или непреки участници в..

публикувано на 14.10.24 в 14:02

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на 2024 г., жертвите са 356

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на годината до момента. Това съобщи комисар Мария Ботева заместник-началник на Пътната полиция. При тях са загинали 356 човека, а ранените са над 7000. От МВР отчетоха още, че спрямо същия период на миналата година катастрофите са с близо 800 повече. За сметка на това загиналите са по-малко,..

публикувано на 14.10.24 в 13:43