Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорхе Мартин отвя конкуренцията в спринта, Баная не влезе в тройката

Снимка: БГНЕС

Хорхе Мартин спечели своя шести спринт за сезона в MotoGP, след като триумфира в късата надпревара за Гран При на Австралия. Испанецът беше недостижим за конкурентите си в 13-те тура на „Филип Айлънд“ и води във всеки един метър от състезание. На финала той спечели с аванс от 1.5 секунди пред Марк Маркес, след като във финалните обиколки Мартин върна леко газта, за да се опази от грешки. Това отпускане коства 1.8 на пилота на Прамак Дукати, след като в средата на дистанцията той имаше аванс от 3.3.

За Маркес второто място дойде след едно доста атрактивно състезание, в което той стартира втори, но след грешка в първия завой потъна до дъното на топ 10, след което доста бързо отново се добра до водещата група и в осмия тур изправи бъдещия си съотборник Франческо Баная в спирането за четвъртия завой. Това не беше единствената загубена позиция за световния шампион в рамките на обиколката, тъй като той беше задминат и от сегашния си съекипник Енеа Бастианини в завой №10.

В крайна сметка Баная финишира четвърти, с което загуби шест точки от Мартин в битката за титлата. По този начин авансът на Мартинатора се увеличи от десет на 16 пункта преди утрешното основно състезание на „Филип Айлънд“.

Пети в спринта на австралийското трасе днес завърши Фабио Ди Джанантонио, а точки взеха още Франко Морбидели, Раул Фернандес, Алейш Еспаргаро и Аугусто Фернандес. Класирането в самия край претърпя множество размествания след паданията на Педро Акоста и Брад Биндър, както и катастрофата между Марко Бедзеки и Маверик Винялес.

Акоста падна в завой №6 в 11-ия тур, а в началото на 12-ия Бедзеки и Винялес се удариха с доста висока скорост в първата крива, когато Винялес атакува пилота на VR46 Дукати за петото място. След тази атака, която дойде още преди зоната за спиране, Бедзеки допусна грешка, блокира предната си гума, загуби контрол върху машината си и събори Винялес. В четвъртия завой на 12-та обиколка Биндър също напусна състезанието от позиция в зоната на точките.

В генералното класиране Мартин е начело с актив от 404 пункта и аванс от 16 пред Баная. В спора за третата позиция Маркес и Бастианини са с равен актив от по 320 точки, а предимството е за Маркес, който има повече втори места (три срещу две в полза на испанеца). Двамата имат по две победи през сезона.

По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Георгиев

Колорадо и Александър Георгиев надиграха Анахайм в НХЛ

Колорадо на вратаря с български корени Александър Георгиев надви отбора на Анахайм с 4:3 след продължение като домакин в среща от редовния сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Нейт МакКинън се разписа при оставащи 40.1 секунди от продължението, за да донесе първия успех на Колорадо за сезона. Рос Колтън реализира два гола, като и..

публикувано на 19.10.24 в 11:29

Пряко по "Хоризонт" - Левски - ЦСКА София и Ботев (Пловдив) - Славия

Двубойте от 12-мия кръг в Първа професионална футболна лига между отборите на Левски и ЦСКА- София от 15.45 часа и Ботев (Пловдив) - Славия от 18.45 часа можете да проследите пряко по програма "Хоризонт" в рамките на предаването "Спорт и музика".  Символичните домакини от Левски влизат в срещата срещу ЦСКА - София от по-добра позиция чисто като..

публикувано на 19.10.24 в 08:32
Хорхе Мартин

Хорхе Мартин спечели трети пореден полпозишън в Австралия

Хорхе Мартин остана на само 0.050 секунди от миналогодишния си рекорд на пистата „Филип Айлънд“, но това не му попречи да спечели третия си пореден полпозишън за Гран При на Австралия в MotoGP. Испанецът се ориентира по най-добрия начин в сложните условия на изсъхваща писта и меко казано унищожи конкуренцията. Мартин допусна грешка в първата си летяща..

публикувано на 19.10.24 в 06:29
Макс Верстапен

Макс Верстапен ще стартира първи в спринта в Остин

Макс Верстапен се върна в челото на Формула 1, след като спечели квалификацията за спринта на „Пистата на Америките“ в Остин. Световният шампион си гарантира първата позиция на старта за късото състезание в Тексас с време от 1:32.833, което беше с 0.012 по-добро от това на Джордж Ръсел, който малко изненадващо стигна до второто място. Двамата бяха..

публикувано на 19.10.24 в 06:04
Григор Димитров

Григор Димитров стигна полуфиналите в Стокхолм

Григор Димитров направи поредна крачка към нова титла в кариерата си, като надигра швейцареца Доминик Щрикер с 6:3, 6:2 за час и 10 минути игра на тенис турнира в Стокхолм на твърди кортове . Така българинът се класира за полуфиналите, където утре ще срещне Талон Грикспоор от Нидерландия. Димитров, който е печелил титлата в Стокхолм през..

публикувано на 18.10.24 в 23:29
Александър Везенков

Александър Везенков с 16 точки при загуба на Олимпиакос

Гръцкият Олимпиакос, с българския национал Александър Везенков в състава, отстъпи пред Анадолу Ефес с 89:91 (23:11, 21:30, 26:24, 19:26) като гост в Истанбул в среща от четвъртия кръг на Евролигата по баскетбол. Олимпиакос допусна втора загуба от началото на сезона и продължава с актив 2-2, като продължава да няма победа като гост. Анадолу Ефес..

публикувано на 18.10.24 в 23:06
Ботев (Вр) и Локо (Пд) направиха 0:0

Ботев (Вр) и Локо (Пд) не се победиха

Отборите на Ботев (Враца) и Локомотив (Пловдив) завършиха 0:0 в мач от 8-ия кръг на футболната Първа лига. Това бе първият мач на Локомотив без треньора Любослав Пенев, като пловдивчани бяха водени от Христо Златински. Ботев пък се завърна на стадиона си във Враца, след като бе сменено тревното покритие. В първите минути на мача не се случи..

публикувано на 18.10.24 в 21:35