Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Топла супа за бездомни и отринати от обществото хора

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

"Винаги ме е радвало, когато помагам, чувствам се нужен"

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора

Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни. 

Тази есен е бил гост на четвъртокласници от столично училище, на които е разказал за хората, които подпомага, за това как да помагаш на ближния в ежедневието, отговарял е на въпросите им. Мартин не приема пари и е отворен към всеки, готов да дари храна, за да може всеки ден нуждаещите се да получат топло ядене. 

"Инициативата и ресторанта са от 9 години вече действащи, в началото направих флаери с текст - адреса на мястото, където може всеки нуждаещ се да получи топла храна. Аз и мои познати раздавахме тези флаери. 

Трябваше пет месеца да върви тази помощ за хората - от ноември до март, но това никога не се случи, защото има твърде много бездомни, а по време на пандемията изобщо не съм спирал да работя, разказа за БНР Мартинов, който е бил номиниран 2020 година за Будител на годината. Затова раздаването на храна започва от 4 ноември. 

За жалост и тази година разбрах, че няколко души са починали, сподели още Мартин.


Мартинов приема само готови продукти и се отчита какво е приел от хората, това го прави чрез видеа, на които се вижда, че нуждаещите се хранят. За съжаление, българинът много се промени, допълни Мартинов.

"На Деня на Християнското семейство бях поканен пред четвъртокласници, за да си поговорят за доброто и образованието в днешно време, като казал на децата, че могат за Коледа да дарят по две мандарини за бездомните, които той храни, допълни Мартин Мартинов. 

"Винаги ме е радвало, когато помагам, още преди да започна с кампанията, а сега знам, че те ме чакат и знаят, че ще дойда, независимо какво ми е.

Така се чувствам нужен и спокоен, когато вечер се прибера, независимо, че само с храна съм им помогнал, това мога да направя засега за тях, засега не мога да им построя дом, където да се приберат, каза още за БНР Мартинов.

Мартинов посочи, че хората изглеждат добре, защото три пъти в седмица им раздава и дрехи, това го уточнява за онези, които го критикуват в социалните мрежи..

И пита: " Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?"


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38

Мариана Емилова представи вкусовете на Харманли в столицата

По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и..

публикувано на 26.10.25 в 05:00