Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности".
"Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в университет, пък аз…готвач!…
Тя не можеше да си представи колко по-различен е кулинарният свят извън България. Особенно по това време.Сега е много по-различно, но по онова време - 2006-та година не беше така, припомня си Стефан Марков.
Изборът на Стефан Марков разочарова баба Жечка. Може би по подобен начин някога разочаровани са били и близките на Алън Уонг, който в момента води класацията на най-богатите готвачи в света със състояние от около 1,1 милиард долара.
Когато родителите на Стефан Марков го отвеждат от Стара Загора в Канадския град Квебек заедно с неговата сестра близначка ,той е само в 8-ми клас. Няма и идея, че един ден ще се превърне в майстор на вълшебни шоколади и бонбони.
Стефане, 17 години вече ти си не само майстор- готвач, но и супер - майстор на шоколади и шоколадови бонбони. Как реши,че точно с това трябва да се занимаваш?
"Когато бях на 17 години, започнах да работя в един ресторант в Канада. За първи път работех в такъв хубав ресторант. Преди като дете на 16 години миех чинии в ресторанти, във вериги…Това беше първият път, когато работех в ресторант, който е на по-високо ниво и за първи път опитах говеждо. Все още си спомням колко беше вкусно. Тогава видях главният готвач на ресторанта какви хубави неща правеше и реших, че искам и аз да се науча. Попитах го в кое училище той е завършил и отидох в същото училище."
Кой готви сега в къщи?
"В къщи в момента само аз готвя. Жена ми също може да готви, но на мен ми отнема много по-малко време. С 2-те деца трябва да се разпределя времето."
Кое е любимото ястие, което приготвяш?
"Много обичам шкембе чорба. Това е нещо, което мога да ям постоянно. С дни мога да ям само шкембе чорба. Просто я обожавам."
А научи ли американците също?
"Абсолютно не. Много мексиканци, с които съм работил, на тях съм готвил. Много им харесва, защото те също имат тяхната версия на шкембе, което също е много хубаво."
Кой елемент от сладкарството най-много ти допадна?
"Шоколада. Шоколадът е много интересен продукт, в който има доста физика. Когато започнах моя бизнес направих начин, по-който мога да правя шоколада в огромни количества, без да използвам машина, защото се научих да правя тези бета кристали, които се правят - сам. И да ги прибавям към шоколада."
Правиш ръчно шоколад и шоколадови бонбони. Голяма част от вниманието ти е било насочено към производството на подобни изделия във Франция. Като специалист смяташ ли, че Франция прави най-хубавите шоколадови бонбони или просто беше някаква симпатия от това, че вече беше научил френски?
"Във Франция са абсолютно най-добрите производители на шоколад.
Белгийският шоколад е доста популярен. Той е малко по-сладък, но ако искате да се научите да правите най-хубавите бонбони - Франция е мястото."
Колко време беше във Франция и какво научи от французите?
"Във Франция съм бил доста пъти. Там всъщност се запали и моята обич към сладкарството. Там работех в един много хубав хотел на езерото, на границата със Швейцария, точно до френските Алпи.
Когато завършвах кулинарно училище, исках да бъда главен готвач, да работя с пламъци и сосове, но човека, който ми намери стажа, беше главен сладкар на Кордон Блю. И те просто предположиха, че той се обажда за сладкар. Когато отидох нямаха друга позиция и трябваше да си правя сладкарство или да си ходя. Реших да остана и просто се влюбих в сладкарството. Там правеха неща, които не бях виждал в Канада. Скулптури от шоколад, скулптури от захар, много изискани десерти…".
Колко време ти трябва, за да направиш една кутия шоколадови бонбони?
"Тази кутия, която гледаме в момента, отнема около 3 дни да се направят всичките бонбони в нея. Това са 8 бонбона, които са около 200 грама шоколад. Ганашите за трюфелите отнемат по-дълго време, бонбоните отнемат около 24 часа, но трюфелите им трябва малко време."
В тези твои не само вкусни, но и красиви бонбони влагаш ли понякога и някакъв български елемент?
"Това е най-новият ми бонбон с вкус на българска роза. Аз купувам изсушени листа от българска роза и ги готвя в коняк. Едно денонощие на 565 градуса по Целзий, за да може целият вкус на розата да се предаде на алкохола и след това използвам алкохола, за да парфюмирам бонбона."
Шоколадовите бонбони, които ти правиш са ръчно производство, без консерванти. Плановете ти засега са да развиеш бизнеса си и да го разшириш?
"Намеренията са да отворим магазин. Надяваме се до 15 януари да отворим в центъра на Скоки, едно от предградията на Чикаго. Там ще правим шоколади, торти, сладолед…Всичко ще е ръчна изработка. Малък магазин, но ще имаме работилница, където ще произвеждаме всичката си продукция. Ще го направим като аквариум, за да може да се вижда как работим, какво правим."
Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Стефан Марков в рубриката на БНР ''Америка - илюзии и реалности''
Момчил Кузманов е учител по история в столична езикова гимназия. Освен това той дълги години се занимава с археология , но една от най- любимите му страсти в живота е тежката музика . Той обича да я слуша и да я създава. " Дълги години се опитвах да съчетая археологията с историята , но те са различни направления, чудех се през годините от кое да..
Една разходка в парка, край морето, в паметта и емоционалността, след която вече вкъщи, стоиш пред прозореца и се взираш в светлината на току-що падналия дъжд.... Това пише поетът Иван Димитров за "Лоно" - новата стихосбирка на Радослав Чичев. Време е да отворим широко прозорците за лирика с поета и водещ от програма "Христо Ботев"..
Преди още да има официално съобщение за идването на новия Ф-16 и полета му, за това съобщиха в социалните мрежи. Къде случайно, къде нарочно снимките му в полет също бяха пуснати там от специален вид хора. Това са спотърите . Те "дебнат" за сега извън районите на летищата, идващите самолети и снимат. Това е хоби. Което може би има..
Спешълти интервю за спешълти кафе . Това ви предлагаме този път в Автономията за слушане. Главният ни герой този път е Йонатан Аначков - Джони . Той има бизнес с пекарна на кафе, както и кафене в центъра на София, в което предлага отбрани висококачествени сортове, придаващи не просто наслада, но и възвишеност на вкуса на тъмната напитка...
Нестинарството, една от най-древните български традиции, влезе под прицела на православната ни църква. Това не се случва за първи път, но сега стана причина за поредното разделение на обществото ни. На 21-ви май, когато по стар стил почитаме Св. св. Константин и Елена, Сливенският митрополит Арсений призова свещеници и православни християни да..
Христо Вътев е председател на Бялото братство, което възстанови къщата на Петър Дънов, в която е живял и Георги Димитров. Всеки ден на столичната улица "Опълченска" №66 къщата е отворена за посетители. 1904 до 1926 година Учителят Дънов е посрещал посетители и е изнасял беседи всяка неделя в 10 часа. Христо Вътев разказва, че..
От 1 юни Международния ден на детето започва лятната ваканция на учениците. Свободното време предоставя безброй възможности за игри и разходки на открито, пътувания, лагери в планината и на морето, срещи с роднини и приятели. Наред с това, съществуват и редица рискове, за които родителите и децата трябва да внимават. За да предпази децата от..
Цялото интервю на Диана Янкулова с Тома Биков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл.
" Основната заслуга е наша и трябва да имаме малко повече самочувствие – всички българи. Има много солидно национално усилие , което продължи в..
Държавният глава тича по пистата на популизма. Това заяви пред БНР акад. Николай Денков, депутат от ПП-ДБ, бивш премиер. "Двата доклада..