Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности".
"Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в университет, пък аз…готвач!…
Тя не можеше да си представи колко по-различен е кулинарният свят извън България. Особенно по това време.Сега е много по-различно, но по онова време - 2006-та година не беше така, припомня си Стефан Марков.
Изборът на Стефан Марков разочарова баба Жечка. Може би по подобен начин някога разочаровани са били и близките на Алън Уонг, който в момента води класацията на най-богатите готвачи в света със състояние от около 1,1 милиард долара.
Когато родителите на Стефан Марков го отвеждат от Стара Загора в Канадския град Квебек заедно с неговата сестра близначка ,той е само в 8-ми клас. Няма и идея, че един ден ще се превърне в майстор на вълшебни шоколади и бонбони.
Стефане, 17 години вече ти си не само майстор- готвач, но и супер - майстор на шоколади и шоколадови бонбони. Как реши,че точно с това трябва да се занимаваш?
"Когато бях на 17 години, започнах да работя в един ресторант в Канада. За първи път работех в такъв хубав ресторант. Преди като дете на 16 години миех чинии в ресторанти, във вериги…Това беше първият път, когато работех в ресторант, който е на по-високо ниво и за първи път опитах говеждо. Все още си спомням колко беше вкусно. Тогава видях главният готвач на ресторанта какви хубави неща правеше и реших, че искам и аз да се науча. Попитах го в кое училище той е завършил и отидох в същото училище."
Кой готви сега в къщи?
"В къщи в момента само аз готвя. Жена ми също може да готви, но на мен ми отнема много по-малко време. С 2-те деца трябва да се разпределя времето."
Кое е любимото ястие, което приготвяш?
"Много обичам шкембе чорба. Това е нещо, което мога да ям постоянно. С дни мога да ям само шкембе чорба. Просто я обожавам."
А научи ли американците също?
"Абсолютно не. Много мексиканци, с които съм работил, на тях съм готвил. Много им харесва, защото те също имат тяхната версия на шкембе, което също е много хубаво."
Кой елемент от сладкарството най-много ти допадна?
"Шоколада. Шоколадът е много интересен продукт, в който има доста физика. Когато започнах моя бизнес направих начин, по-който мога да правя шоколада в огромни количества, без да използвам машина, защото се научих да правя тези бета кристали, които се правят - сам. И да ги прибавям към шоколада."
Правиш ръчно шоколад и шоколадови бонбони. Голяма част от вниманието ти е било насочено към производството на подобни изделия във Франция. Като специалист смяташ ли, че Франция прави най-хубавите шоколадови бонбони или просто беше някаква симпатия от това, че вече беше научил френски?
"Във Франция са абсолютно най-добрите производители на шоколад.
Белгийският шоколад е доста популярен. Той е малко по-сладък, но ако искате да се научите да правите най-хубавите бонбони - Франция е мястото."
Колко време беше във Франция и какво научи от французите?
"Във Франция съм бил доста пъти. Там всъщност се запали и моята обич към сладкарството. Там работех в един много хубав хотел на езерото, на границата със Швейцария, точно до френските Алпи.
Когато завършвах кулинарно училище, исках да бъда главен готвач, да работя с пламъци и сосове, но човека, който ми намери стажа, беше главен сладкар на Кордон Блю. И те просто предположиха, че той се обажда за сладкар. Когато отидох нямаха друга позиция и трябваше да си правя сладкарство или да си ходя. Реших да остана и просто се влюбих в сладкарството. Там правеха неща, които не бях виждал в Канада. Скулптури от шоколад, скулптури от захар, много изискани десерти…".
Колко време ти трябва, за да направиш една кутия шоколадови бонбони?
"Тази кутия, която гледаме в момента, отнема около 3 дни да се направят всичките бонбони в нея. Това са 8 бонбона, които са около 200 грама шоколад. Ганашите за трюфелите отнемат по-дълго време, бонбоните отнемат около 24 часа, но трюфелите им трябва малко време."
В тези твои не само вкусни, но и красиви бонбони влагаш ли понякога и някакъв български елемент?
"Това е най-новият ми бонбон с вкус на българска роза. Аз купувам изсушени листа от българска роза и ги готвя в коняк. Едно денонощие на 565 градуса по Целзий, за да може целият вкус на розата да се предаде на алкохола и след това използвам алкохола, за да парфюмирам бонбона."
Шоколадовите бонбони, които ти правиш са ръчно производство, без консерванти. Плановете ти засега са да развиеш бизнеса си и да го разшириш?
"Намеренията са да отворим магазин. Надяваме се до 15 януари да отворим в центъра на Скоки, едно от предградията на Чикаго. Там ще правим шоколади, торти, сладолед…Всичко ще е ръчна изработка. Малък магазин, но ще имаме работилница, където ще произвеждаме всичката си продукция. Ще го направим като аквариум, за да може да се вижда как работим, какво правим."
Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Стефан Марков в рубриката на БНР ''Америка - илюзии и реалности''
"Строители на държавата от степта: История на Първата българска империя" - това е новата книга на американския историк Ерик Холси, който от години живее в България. Книгата излиза на английски език. " Възходът на Първото българско царство се дължи на подходящ момент. Византия е в упадък. Със сигурност има и голям елемент на късмет ", коментира..
Камелия Пешева, студентка по анимационно кино в Нов български университет, и нейната сестра Бояна Василева, учител по графичен дизайн, създадоха стенописа „Омагьосаната гора“ в родния си град Кюстендил. Проектът е част от европейския конкурс „Лечебна природа – анимация за щадяща и грижовна детска болнична среда“, в който Камелия бе финалист...
В София бяха поставени 10 детски фигури в реален размер на пет опасни пешеходни пътеки. Тази инициатива, озаглавена „София – град за децата“, бе реализирана от младежката организация „Сдружение РЕД“. Целта беше да се привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите на пътната безопасност и да се подчертае необходимостта от..
Все повече българи избират Португалия за своята следваща дестинация. Туристическите агенции у нас отчитат засилен интерес през последните години – тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб. Какво прави тази атлантическа страна толкова привлекателна? Земята на корка, фадото, великите мореплаватели и богатата история привлича не само с красиви..
Знаете ли, че в Османската империя най-добрите майстори на пушки кремъклийки били българите. Това не е измислица, за да се тупаме в гърдите и да се самонавиваме колко сме добри и велики. Показват го документите в изследователския труд на двама, както те сами себе си определят - любители историци. Двамата са от Варна - Виолин Калчев и..
Отбелязват се 35 години от създаването на специалност Японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествата ще са на 17 октомври, а лекция на проф. Цветана Кръстева - преводач, преподавател и основател на специалността Японска филология, ще има на 16 октомври. "Студентите бяха малко, но елитни. Всички се развиха много..
Първата столетничка си има дома за възрастни хора в монтанското село Владимирово. Райна Мадова стана на 100 години и бе почетена за рождения си ден с торта, свещички и баница. От 10 години баба Райна Мадова е част от дома за възрастни хора в село Владимирово. Тя е от Бойчиновци, работила е в цеха за макарони, разказа Румяна Милетиева, която е..
"Борисов пробва дали ако тропне по масата, Пеевски ще му даде да стане министър-председател. Установи, че тази работа няма да стане и тръгна натам,..
"Активизирането на Борисов имаше за цел да покаже, че той е ключовата фигура в това управление , което е така по силата на демократичните правила и..