Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Най-търсеният вкус е този на българската роза"

С аромат на локум и халва в Ябланица

2
Снимка: Пламен Христов

В град Ябланица се проведе традиционният вече празник на халвата и локума, който събира производители и ценители на вкусните сладкарски изделия. Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп.

"Ние сме най-сладкият град, така е останала традицията, оттук е някогашния производител на халвата и локума - дядо Иван, който е донесъл тук рецептата и я пазел в тайна. РПК си вареше в големите казани, аз ги помня, минавахме от училище покрай тях и то ухаеше навсякъде на халва и локум, разказа Ивелин Йошев, секретар на общината. 

Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп преди около 100 години. 


Геновева Христова е внучка на бай Иван сладкаря, както го наричат местните хора:

"Дядо ми е роден в Прилеп и по време на войната се преселва в София. Баба ми е от Скравена, Ботевградско. Водата е хубава тук за правене на халва. Като се е правела някога халвата, тя се е слагала в дървени сандъчета, в блажна хартия, режеше се от нея, не беше както сега нарязана да се продава, разказа за "Хоризонт" внучката на дядо Иван. 

"Днешната халва няма нищо общо с тази от едно време, която на конци ставаше, вареше се с тахана, сега все едно, че е туткал, месят, слагат я в кутийките и толкова...Таханът навремето го вземаше дядо ми от Узунджово, после започнахме да го произвеждаме сами. 

Но днешната само името й е Ябланска, но тя нищо общо с тази от едно време, допълни Геновева Христова, внучка на бай Иван сладкаря.

Как се произвежда халвата и локумът в село Брестница, разказа Кемал Пекир:

"В казаните си сипва захар, вода и лимонена киселина и се топли на газ. След разтопяване се прехвърля в другата машина за разбиването, бялата мас като се бърка със студения тахан, тогава се получава халвата. 

Локумът се прави от царевично нишесте, захар, лимонена киселина, питейна вода. Слагат се и есенции и натурални бои, вари се в машина, после в миксер се разбива, след определена консистенция се изсипва в калъпите, чака се около 24 часа да изстине, после на мраморни маси и се реже с ножица, като се поставят различни ядки, сподели Пекир. 

"Най-търсеният вкус е този на българската роза, търси се в целия свят, допълни майсторът сладкар на халва, локум, резенки, желирани бонбони. 


Още по темата слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Берковица не си дават местното ВиК, обявиха се срещу ликвидацията на общинските дружества

В Берковица са против общинското ВиК дружество да бъде ликвидирано и активите да бъдат прехвърлени към асоциацията по ВиК в Монтана. Държавата подготвя законопроект за окрупняване на общинските дружества. Ръководството на Община Берковица е против готвените промени за национализация на местното ВиК. Законопроектът на Министерския съвет..

публикувано на 18.09.25 в 10:35
Снимката е илюстративна

Да "хванеш" вода от селската чешма - как в Крагулево се отърваха от безводието

Добричкото село Крагулево от години страда от безводие. Там обаче са намерили начин да се справят с проблема, изграждайки каптаж от селската, над 200-годишна чешма . "Това се осъществи с много трудности и най-накрая нещата се разрешиха. Каптирахме едната курна за селото и сега сме добре, има вода постоянно. От 3-4 години ползваме каптажа",..

публикувано на 16.09.25 в 09:25

В монтанското село Якимово си спомнят за благодетеля отец Иван

В монтанското село Якимово скърбят след кончината на благодетеля отец Иван. В населеното място приживе покойният свещеник е осигурил дом на десетки нуждаещи се . Отец Иван е роден в монтанското село Благово. През 1981 година започва църковното си служение като дякон в Лопушанския манастир. През 1987 година става свещеник в храма "Света..

публикувано на 16.09.25 в 06:33

В края на ученическата ваканция: Светлана и нейната флейта

В последния ден от ваканцията и на прага на новата учебна година в репортажа на Ива Антонова разказваме за настроението през отминалите, безгрижни за учениците дни и с поглед напред към училищните ангажименти с историята на едно 10 годишно момиче и неговите таланти. Тя учи в музикално училище с флейта, тренира лека атлетика и плуване, пее солово..

публикувано на 14.09.25 в 05:15
София Вовк

Алесандро Талиаро и София Вовк - италианец и украинка, запленени от красотата на българския език

Алесандро Талиаро e студент в Италия, а София Вовк учи в университет в Украйна . Невидимата нишка, която свързва тези млади хора, е любовта им към България и българския език. И двамата искат в бъдеще професионално да се занимават с български език. Алесандро учи пеене и пиано в консерватория , но успоредно с музикалните занимания,..

публикувано на 13.09.25 в 16:51
Вилиана Стефанова

Сладки изкушения в бутикова сладкарница в Берковица

Тази среща ни води в центъра на Берковица, в малка сладкарница. Там ни посреща Вилиана Стефанова, която е на 31 години, предпочела родния си град пред предизвикателствата на Европа.  Живяла е в Испания, Лихтенщайн, Англия - била е гост лектор на шоколадови събития зад граница, но заедно със съпруга си решават да се върнат в Северозапада и..

публикувано на 13.09.25 в 16:33

Даниела Христова се нуждае от помощ, за да изгради отново дома си

12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..

публикувано на 07.09.25 в 07:35