В град Ябланица се проведе традиционният вече празник на халвата и локума, който събира производители и ценители на вкусните сладкарски изделия. Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп.
"Ние сме най-сладкият град, така е останала традицията, оттук е някогашния производител на халвата и локума - дядо Иван, който е донесъл тук рецептата и я пазел в тайна. РПК си вареше в големите казани, аз ги помня, минавахме от училище покрай тях и то ухаеше навсякъде на халва и локум, разказа Ивелин Йошев, секретар на общината.
Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп преди около 100 години.
Геновева Христова е внучка на бай Иван сладкаря, както го наричат местните хора:
"Дядо ми е роден в Прилеп и по време на войната се преселва в София. Баба ми е от Скравена, Ботевградско. Водата е хубава тук за правене на халва. Като се е правела някога халвата, тя се е слагала в дървени сандъчета, в блажна хартия, режеше се от нея, не беше както сега нарязана да се продава, разказа за "Хоризонт" внучката на дядо Иван.
"Днешната халва няма нищо общо с тази от едно време, която на конци ставаше, вареше се с тахана, сега все едно, че е туткал, месят, слагат я в кутийките и толкова...Таханът навремето го вземаше дядо ми от Узунджово, после започнахме да го произвеждаме сами.
Но днешната само името й е Ябланска, но тя нищо общо с тази от едно време, допълни Геновева Христова, внучка на бай Иван сладкаря.
Как се произвежда халвата и локумът в село Брестница, разказа Кемал Пекир:
"В казаните си сипва захар, вода и лимонена киселина и се топли на газ. След разтопяване се прехвърля в другата машина за разбиването, бялата мас като се бърка със студения тахан, тогава се получава халвата.
Локумът се прави от царевично нишесте, захар, лимонена киселина, питейна вода. Слагат се и есенции и натурални бои, вари се в машина, после в миксер се разбива, след определена консистенция се изсипва в калъпите, чака се около 24 часа да изстине, после на мраморни маси и се реже с ножица, като се поставят различни ядки, сподели Пекир.
"Най-търсеният вкус е този на българската роза, търси се в целия свят, допълни майсторът сладкар на халва, локум, резенки, желирани бонбони.
Още по темата слушайте в звуковия файл.
В Берковица са против общинското ВиК дружество да бъде ликвидирано и активите да бъдат прехвърлени към асоциацията по ВиК в Монтана. Държавата подготвя законопроект за окрупняване на общинските дружества. Ръководството на Община Берковица е против готвените промени за национализация на местното ВиК. Законопроектът на Министерския съвет..
Добричкото село Крагулево от години страда от безводие. Там обаче са намерили начин да се справят с проблема, изграждайки каптаж от селската, над 200-годишна чешма . "Това се осъществи с много трудности и най-накрая нещата се разрешиха. Каптирахме едната курна за селото и сега сме добре, има вода постоянно. От 3-4 години ползваме каптажа",..
В монтанското село Якимово скърбят след кончината на благодетеля отец Иван. В населеното място приживе покойният свещеник е осигурил дом на десетки нуждаещи се . Отец Иван е роден в монтанското село Благово. През 1981 година започва църковното си служение като дякон в Лопушанския манастир. През 1987 година става свещеник в храма "Света..
В последния ден от ваканцията и на прага на новата учебна година в репортажа на Ива Антонова разказваме за настроението през отминалите, безгрижни за учениците дни и с поглед напред към училищните ангажименти с историята на едно 10 годишно момиче и неговите таланти. Тя учи в музикално училище с флейта, тренира лека атлетика и плуване, пее солово..
Алесандро Талиаро e студент в Италия, а София Вовк учи в университет в Украйна . Невидимата нишка, която свързва тези млади хора, е любовта им към България и българския език. И двамата искат в бъдеще професионално да се занимават с български език. Алесандро учи пеене и пиано в консерватория , но успоредно с музикалните занимания,..
Тази среща ни води в центъра на Берковица, в малка сладкарница. Там ни посреща Вилиана Стефанова, която е на 31 години, предпочела родния си град пред предизвикателствата на Европа. Живяла е в Испания, Лихтенщайн, Англия - била е гост лектор на шоколадови събития зад граница, но заедно със съпруга си решават да се върнат в Северозапада и..
12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..
"Честит празник на всички, които обичат София. Аз съм от хората, които много обичат София. Трябва да обичаме града си" . Така певицата Богдана..
Във великотърновското село Шемшево вече няма нито къщи за продан, нито терени. Това каза пред БНР кметът му Кирил Ангелски. Разпределиха..
Управлението на водите в България страда от дефицит на експертиза. Това заяви пред БНР кметът на град Троян и зам.-председател на Националното..