Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасивната агресия – как да я познаем, как да реагираме

БНР Новини

Познавате ли хора, които искат нещо от вас, но не го казват пряко. Очакват вие да се сетите и се държат обвинително и изискващо. Обвинителният тон е най-ясният индикатор на пасивна агресия. Също стаеният упрек, цупенето и дистанцираното държание.

Както всяко друго взаимоотношение – и за пасивната агресия са нужни двама. 

Пасивно агресивният човек наранява не само другия, но и себе си. Емоцията трови онзи, който я изпитва, превръщайки се в постоянно чувство на огорчение и обида.

Понякога хората, способни да се цупят часове и дни наред, просто не знаят как да изразяват гнева си. Не са научени, че чувствата не са грешни или правилни. Грешен може да е начинът, по който ги изразяваме. Но, за да се справим с тях, първо трябва да ги признаем, да си позволим да ги изпитаме. Когато отричаме една емоция, ние я заменяме с друга – например гнева с тъга, обида, самосъжаление.

Как да разпознаем пасивно-агресивните реакции у себе си и у другите – чуйте какво каза пред Светла Тодорова клиничният психолог Светлана Велкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите кодове на тялото

Основен гост и изразител на мнения по темата бе проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество. Човешкият организъм често алармира за различни проблеми и ние, с помощта на специалистите, трябва да ги разчитаме и да потърсим помощ. В урологията – тази бързо развиваща се специалност, симптомите са доста ясно различими:..

публикувано на 30.09.24 в 18:25
проф. Диана Гергова

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава.  "Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много..

публикувано на 30.09.24 в 12:00

"Строгият" или "готиният" – за първата среща на учителя с учениците

Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..

публикувано на 29.09.24 в 10:25