Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирян Колев: Африка е различна – колко и с какво?

| обновено на 26.12.23 в 12:16
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Всяка година по коледните празници стотици българи се завръщат в родината си, жадни да бъдат със семействата и приятелите си. В същото време, има и такива, които идват от далечни краища на света, за да споделят радостта на Коледа с близките си. Такъв е случаят и с китариста Мирян Колев, който се завърна от Того, Южна Африка в Трявна, за да изживее тези специални моменти със семейството си.

В интервюто, което Мирян Колев даде в "Нашият ден", той сподели своите впечатления и усещания от пътуването си до Западна Африка. За мнозина, това е място, което изглежда толкова далечно и мистериозно. Колев разкри, че пътуването му до този регион е било изключително различно от всичко, което е преживявал преди.

"Там наистина има трудности, с които се сблъскваш в ежедневието", споделя той. "Когато се завърнах, започнах да синтезирам нещата, които са ми се случили там и да ги осмислям по-добре“.

Една от забележителните разлики, които Мирян откри в Западна Африка, беше начинът, по който времето тече там. "Там времето тече по много по-различен начин. Дори понятието за часове е много относително - там часовете се мерят по сутрин, на обяд и след обяд", разказва той.

Западноафриканската музика също е предмет на вдъхновение за Мирян. Той споделя, че местната музика в този регион се различава значително във всеки район. В по-средната част на Западна Африка, където той пребиваваше, местната музика беше изцяло базирана на ударни инструменти и човешки глас. Нямаше никакви струнни инструменти.

Въпреки финансовата бедност, която срещна в този регион, Мирян отбелязва, че хората имат по-различно виждане за живота. Тяхната култура и начин на живот може да се различава от западния стандарт, но те са изпълнени с духовност и топлота, които ги правят уникални.

Мирян Колев завършва интервюто със сърдечните си пожелания за всички българи, независимо къде са по света през тези коледни празници. Той припомня на всички нас, че Коледа е време за споделяне на любовта и топлината сред близките ни, независимо от географските разстояния.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10