Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Манасиева, или да разкажеш Италия в книга

| обновено на 19.03.24 в 10:15

На 21-ви март, четвъртък, от 18:00 часа в книжарница "Гринуич" на столичния бул. "Витошка" ще има представяне на книгата "Италия – вечната приказка" от Михаела Манасиева

Михаела Манасиева завършва Италианска филология и има богат опит като преподавател и преводач. Тя разказва за своето случайно запознаване с италианския език още в средното училище и за своята постоянна връзка с тази страна, която винаги я привлича наново.

Случайно започва да учи италиански в езикова паралелка. Впоследствие решава да запиша италианска филология. Решава, че ще следи всякакви италиански вестници и групи – "непрекъснато ми излизаха интересни неща", споделя тя.

В ефира на "Нашият ден" Михаела разказва, че нейната първа среща с Италия е била на екскурзия със семейството и приятели. Тя е обикаляла цялата страна, но откроява Сицилия като място със собствен и неповторим характер. Подобни наблюдения я вдъхновяват да сподели своите впечатление и истории в книга. 

В разговора се споменава и за малкото градче Лука, разположено на няколко часа път от Рим, където се разкрива един уникален лабиринт с множество легенди, които могат да бъдат интересни за посетителите.

Италианската кухня е неотделима част от пътешествието в Италия, както разкрива Михаела. Топлото слънце на Сицилия и апетитната храна – като паста и пица – правят впечатление на всеки посетител.

Така книгата "Италия – вечната приказка" не само представя богатството на италианската култура и история, но и препоръчва най-забележителните места за посещение и вълнуващи преживявания.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Какъв днес е публичният глас на обществото?

Гражданският журналист е новият публичен "дезинформатор" . Такова определение дава Силвия Недкова, журналистка от сайта "Площад Славейков". Защо? Защото той е този, който иззема функциите на професионалната журналистика и започва шумно да "осведомява", без да знае или без да го интересува, че професията на журналиста има правила и етични норми,..

публикувано на 29.04.24 в 08:45

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50