Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Царица лютеница" от куртовска капия, розови домати и ... още нещо

| обновено на 09.09.16 в 17:14

"Столицата на доматите" – така наричат пловдивското село Куртово конаре. Местните хора с гордост казват, че преди много години тук е произведен първият български домат.  

От години жителите на Куртово конаре отглеждат местните сортове розов домат и патентованата куртовска капия и правят най-вкусната лютеница от тях. Хора от цялата страна се качват на колите, изминават десетки километри, за да си купят от прочутата по цял свят лютеница от Куртово конаре.

Читалището в селото е първото, организирало празник на храните. Всяка година през септември тук се провежда Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти. Тази година празникът се провежда за осми път - започва днес и ще продължи в събота и неделя.

Освен традиционните демонстрации на приготвяне на лютеница и доматена супа веселият фестивал включва фотографски и художествен пленери и изложби, документални прожекции, много и разнообразна музика.

Най – очакван от всички е конкурсът за най – добра лютеница. Той ще е утре, когато 10 майсторки ще покажат на площада как се прави лютеница и от тях ще бъде избрана "Царица на лютеницата". Ще бъдат наградени и кулинарни произведения от гостуващите на фестивала групи.

"Доматите не растат в щайги" е темата на една от дискусиите в рамките на празника на храните. 

Искаме да обърнем внимание на потребителите, че трудът на хората, които докарват доматите в щайгите, трябва да се уважава и че тези хора съществуват, коментира пред Радио Пловдив доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. 

Снимка

България отстъпи много от своите позиции като производител и износител на плодове и зеленчуци, призна ученият. Според доц. Димитрова, един от пътищата за преоценка на българското производство са кампаниите и срещите с производителите. 

Но, можем да се възползваме и от един европейски механизъм - т. нар. европейски схеми за качество за регистриране на продукти със защитено наименование за произход и защитено географско указание. Те дават защита и популяризират именно такива продукти, които са свързани с конкретно място и са географски реферирани, посочи доц. Десислава Димитрова.

От миналата година по инициатива на българския евродепутат Момчил Неков у нас се провежда кампанията "Да защитим българския вкус", чиято основна цел е намирането на български продукти, които да получат европейския знак за качество. 

Това гарантира на производителите популярност и е оценка на техния труд, но също им помага да се борят с нелоялната конкуренция, коментира Димитрова. Тя съобщи, че куртовският розов домат е един от претендентите за такъв знак

Доц. Десислава Димитрова е и координатор за България на световната организация „Бавна храна“ (Slow Food). Една от нейните основни мисии е запазването на местните гастрономически традиции, насърчаване отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни. 

През 1986 година писателят Карло Петрини и няколко негови приятели приготвят спагети и ги раздават на минувачите на Пиаца ди Спаня в Рим. Така те протестират срещу отворянето на първия МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food (Бавна храна) - организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.

Подпомагането на местните производства в България е наболяла нужда, категорична е доц. Десислава Димитрова.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34

В големите вериги свободен пазар няма, а надценката е 80-100%

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Владислав Михайлов се надява бойкотът срещу големите търговски вериги да принуди държавата да вземе мерки и да ограничи тавана на надценките на храните. Според него  у нас има пазар, свободна търговия и конкуренция, но тези принципи не действат при "големите търговци на дребно". Причините са две..

публикувано на 13.02.25 в 16:09