Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Септември съзря скрити намерения в протеста на Варвара

Напрежението в септемврийското село Варвара не стихва. Преди два дни 100 души излязоха на спонтанен протест. Близо половин час те пресичаха на групи пешеходните пътеки на пътя Пазарджик – Велинград и блокираха движението. За щастие, до инциденти не се стигна.

Снимка

Протестиращите настояват за пълна ревизия в работата на община Септември и кмета Марин Рачев. 

Създаден е Инициативен комитет „Да спасим Община Септември”, събира се и протестна подписка.

До гражданското недоволство се стигна след решение на Общинския съвет в Септември да се увеличи със седем пъти таксата за водопренос на минералната вода

Това ще унищожи туризма във Варвара и ще погуби местния бизнес, категорични са протестиращите. Те настояват кметът на Септември Марин Рачев да спре администартивния рекет към селото. 

Протестиращите искат специалисти от Агенцията Държавна финансова инспекция да проверят всички обществени поръчки в община Септември и как от общината са харчени парите по всички договори.

Протестните действия на жителите на Варвара ще продължат. 

Идната неделя – 16 юли, те отново ще се съберат, за да продължат протестната подписка и да решават за следващите форми на гражданско недоволство. Една от тях - на мястото на неизградената детска площадка в селото ще бъде поставен изработен от картон бюст паметник на кмета на Септември Марин Рачев

Припомням, миналата неделя протестиращите издигнаха плакати с надписи „Кмете, засрами се“ и „Ценко Чоков 2 септемврийски“.

На нарочна пресконференция днес кметът на община Септември Марин Рачев обяви, че според него протестите във Варвара не са заради повишаването на цената за пренос на минерална вода. 

Тези така наречени протести за спасяването на общината са в следствие на нещо друго, много по - сериозно, следствие на скрити намерения на определени икономически субекти, които в момента стоят в дъното на тези протести. 

Според Рачев, тези субекти искат да се възползват от това, чрез което ние искаме да оздравим общината

Марин Рачев заподозря в подбудите за протестите несбъднати икономически и политически намерения

В прикачените звукови файлове можете да чуете интервю с Николай Баташки, по професия адвокат, който е част от протестиращите и член на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“, както и изявлението пред журналисти на кмета на Септември Марин Рачев 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14