Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите не спазваме мерките, а вирусът не е унищожен

Ключът за овладяване на епидемията е основно у нас хората, да се пазим!

| обновено на 18.06.20 в 11:34
Николай Брънзалов
Снимка: БГНЕС

Епидемията от коронавирус в България показва, че още нямаме колективен имунитет към заболяването, маските остават на определени места, като последните данни за броя на заболелите са рекордни. За всичко важно като лечение и очакване на медиците говорим с д-р Николай Брънзалов, заместник - председател на БЛС.

Д-р Брънзалов посочи, че мерките за т.нар. модерно казано клъстери, или огнища на зараза са адекватни. За случаите в ромския квартал в Перущица той смята, че на практика до голяма степен днес кризата е овладяна и управляема. Лекарят мисли, че там хигиената не е била на много високо ниво, контактът е бил на много близко ниво и взривът се е получил.

"Когато заболелите са само в определени огнища, тогава много по-лесно се провеждат противоепидемичните мерки. Определено нарастването на случаите е защото не спазваме мерките, вирусът не е унищожен, той е около нас, но ние трябва да свикнем да живеем с него и да го управляваме", посочи д-р Брънзалов. По думите му докато се намери лекарство и ваксина трябва да се научим да живеем с вируса. 

По повод на изследването в Пловдив: "Този вид на вируса е САРС-2 и е по-различен от предния САРС-1, който и протичаше много тежко. Все още много неща се изучават, работи се на много широк фронт, силно се надявам скоро да имаме решение."

"За моя радост в моята практикана общопрактикуващ лекар нямам болен с Ковид-19, но имам контактни, които трябва да спазват карантината. Надявам се на добронамереността на тези пациенти да си седят вкъщи", сподели още доктор Брънзалов.

Според него всеки трябва да е дисциплиниран, лятото ще си е нормално, но трябва да имаме едно на ум. "Светът се обърка заради един вирус, това не е проблем само за България", каза още медикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03