Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов анализ показа, че има манган във водата на Брестовица

Община Родопи чака помощ от държавата за нов водопровод и кладенци в Брестовица

В пловдивската жега в предаването „Ден след ден“ говорим за конфликтите. В 17 часа жителите на Брестовица обещават да блокират Околовръстното шосе на Пловдив, заради замърсената с манган вода в селото, която не може да се използва за битови нужди. 

Включиме по темата и кмета на община Родопи Павел МихайловТой каза, че този проблем трябва да се реши, защото е на дневен ред от февруари 2020 година, когато е открито завишено съдържание на манган във водата. 

"Хората са много притеснени и затова излизат на протест, аз също ще отида на протеста в тяхна подкрепа", каза Михайлов.

"Направихме едно изследване в независима лаборатория и според пробите, предоставени ни на 28 юни излиза, че в една от пробите се съдържа  манган от 2150 мг/литър при горна граница от 50 мг /литър", заяви Михайлов. Той посочи, че не е запознат с изследванията на РЗИ - Пловдив, които показали, че няма завишени норми.

"Спешно трябва да се търси място и да се направят нови кладенци за водоснабдяване. Трябва да бъде намерено решение, държавата трябва да помогне, защото няма как да стане със средства от общинския бюджет", каза още Михайлов . Той обясни, че обществените поръчки ще се правят от ВиК дружеството, и общината ще помагаме и ще съдейства по най-бързия начин. 

"Очаквам нова среща в МРРБ за план за действие, министърът е запознат с проблема, поставили сме го на дневен ред и ще се вземат бързи мерки", каза Павел Михайлов. Той посочи, че разговори се водят за финансиране от ВиК холдинга, и предстои да се уточнят процедурите.

"Знам, че хората искат оставката на гл. архитект на община Родопи Атанас Недевски, но първо трябва да стане ясно решението на институциите, за това дали има престъпления, и тогава ще вземем становище по въпроса", каза Михайлов

За кариерите в Белащица и да не се подновява концесията, Михайлов каза, че е написал писмо до Министерството на енергетиката, където обяснява, че община Родопи е най-доброто място за живот и туризъм, и затова не трябва да има действащи кариери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34