Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Европа идва ново цунами бежанци отвсякъде

Снимка: Мария Костова

Мигрантският натиск е постоянен. У нас на повърхността излизат само определени акции, които са открити и осветени от българските правоприлагащи органи като МВР и ДАНС.

Има обаче редица случаи на мигранти, починали в нашите гори. Тези случаи нашите органи не ги осветяват. 

Това заяви пред Радио Пловдив арабистът проф. Владимир Чуков.

Подобен тип предизвикателство пред българската система за национална сигурност е нещо, което за съжаление нашите институции и българските политици не могат да осъзнаят, че по никакъв начин не отстъпва по значение с проблемите с инфлацията, с пенсиите, със заплатите. 

Това е нещо, което е достатъчно значимо, за да влезе в постоянния фокус на нашата държава.

Проф. Чуков подчерта, че бълграските политици нямат завършена програма за борба срещу бежанския натиск. Липсва каквато и да било концепция или философия за това.

Гърция като пример

В специализираните сайтове, които следят бежанските проблеми, Гърция някак си започна да остава на заден план.

Доказателство за това е, че морските набези на мигранти от Турция вече не отиват в Гърция, а директно отиват в Италия. И това е резултат от решителни действия и наличието на философия за справяне с проблема.

У нас трябва да има ядро от политици, които да станат държавници и те да осъзнаят това. 

Според проф. Чуков е добър ход изпращането на военнослужещи от Българската армия на българо-турската граница. По думите му, друг е въпросът дали и този контингет също би бил достатъчен.

И пак даде за пример от Гърция, която е много по - активна с държави, които искат да окажат помощ чрез присъствието на личен състав, но по линия на Фронтекс. Т. е. това е много ясно партньорство със съюзниците ни от ЕС като не става въпрос само за техника - радари, дронове, и екипировка, а и за жива сила

В България това не се приема и не се изпълнява, посочи професорът.

Идва цунами от нови бежанци 

В северозападна Сирия без подслон са над 5 милиона души. Това е новозараждаща се не вълна, а цунами, което тръгва към Турция и оттам към Европа. 

Оттук - нататък Европа ще бъде обект на много сериозен бежански и мигрански натиск. Практически той ще е отвсякъде

У нас на повърхността излизат компактни групи афганистанци. Това е резултат от отношението на Европа към Афганистан. 

Ако Европа беше признала талибаните, тези групи хора нямаше да имат право да пристигат в ЕС. Сега те бягат от лошите талибани и на практика са икономически мигранти. 

Огромни контингенти, огромни маси хора не искат да приемат и да живеят в тези икономически, политически, климатични и социални условия, които са в техните държави.

Тези хора ще търсят все повече пролуки, за да дойдат да живеят в Европа. За съжаление, една от тези пролуки е България и ние вече сме свидетели на този процес. 

Интервюто на Иванка Петкова с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29