Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро фалшифицираните записи ще са неразличими

Снимка: Личен архив

Когато се прави тест на система за ранно оповестяване, отговорните институции трябва да информират населението достатъчно рано, за да очаква то, че ще има такава система. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив IT специалистът Димитър Ганчев. 

"Не казвам, че е трябвало да очаква конкретния тест, защото той е бил грешка, но, че се прави подобна система, че ще има, какви възможности ще дава тя, как могат да я ползват хората, защото тя не е съвсем пасивна и гражданите могат да си настроят някои неща в техните телефони, свързани с тази система. Тази комуникационна стратегия очевидно липсва или са сметнали, че не ѝ е времето все още, ама явно са закъсняли", коментира специалистът. 

Според него чисто професионално, когато се правят тестове, те трябва да се правят много по-отговорно, особено за такива важни неща. 

"Тест на теста се прави с тестово оборудване в контролирана среда, така че той да се получи само в една клетка и то даже да не е действаща клетка на мобилен оператор, а тестова. Те щом са направили тест в ефира на един от телекомуникационните оператори, значи са доста напреднали и са направили това превключване на системата. Това не е първоначален тест, вероятно те са правили и други. Сега са започнали вече реално да я вкарват в употреба и малко безогтоворно са постъпили, като са си позволили този тест да изтече в обществения ефир", подчерта Ганчев.

Той посочи, че е много хубаво, че се прави такава система. И добави, че технически това се прави чрез предоставяне на директен интерфейс, която го тества (в случая МВР) до телефонната мрежа. Така МВР, дори и без участието на телефонния оператор могат да изпращат този сигнал до определен набор клетки и оттам клетката да го изпрати до всички, които се намират на нейната територия, тъй като смисълът на тези аларми е те да са регионални. 

"Въпреки това е трябвало всички да бъдем информирани", смята Ганчев. 

"Даже, ако стане проблем с теста, защото той се прави, за да се открие дали няма проблем. Възможно е и това да е станало. Проблемът е, че не сме информирани. Аз не бих казал, че е голяма беда, че те са сбъркали на кого са го изпратили, защото най-вероятно точно това са тествали", поясни той. 

Запитан за изтеклия вчера аудиозапис с гласа на зам.-кмета и лидер на "Кауза Пловдив" Георги Титюков, в който става дума за купуване на гласове, Димитър Ганчев заяви, че към днешна дата все още може да се провери дали този запис е автентичен или не. 

"Все още може да се установи, да се направи експертиза и тя да установи това, но съвсем скоро няма да може да се прави. Може би още една-две години и ще може такива дип фейкове да са неразличими. Сега има по какво да се различат - интонация, ударения, поемане на въздух, фонов шум, дали е насложен или не. Но технологиите напредват много бързо и най-вероятно скоро ще може да се направи достатъчно заблуждаващо", коментира Ганчев. 

Той припомни случаят с фалшифицирано видео на журналистка от БНТ и посочи, че при видеата все още може да се твърди със сигурност, че са фалшификати. 

"Какво правим обаче догодина, на следващите избори, когато фалшификатите даже на записите от броенето на бюлетините в секциите би могло да бъдат фалшифицирани? Става все по-интересно", е мнението на IT специалистът. 

Чуйте още в интервюто на Димитър Владимиров с Димитър Ганчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31