Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектобюджетът застрашава влизането ни в еврозоната


Какви и за кого са плюсовете и минусите в „Бюджет 2024“ и  защо социалните пратньори не постигнаха и вероятно изобщо няма да постигнат съгласие за финансовата рамка за догодина?  

Няма изгледи за консенсус, и това ще е така, докато параметрите на бюджета са такива. Ако някои от тях се променят, може да се променят и позициите на някои от социалните партньори - смята  Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество” в Асоциация на индустриалния капитал в България.

Според работодателската страна, основният плюс на законопроекта е, че запазва съществуващият данъчен модел и в общи линии данъчните ставки. Също доброе, че  се преодолява частично една несправедливост за работодателите – отпадането на изискването те да поемат първите три дни от болничните на своите служители.  Сега предложението е те да се свият до два дни. Това е минимален напредък, но все пак е приветстван от работодателите - коментира представителят на едрия бизнес. 

По думите му обаче, бюджетът е така направен, че разходите ще бъдат похарчени, но заложените приходи са несигурни.  Основните ни търговски партньори, като Германия, Австрия, Дания, Испания и Нидерландия и други, имат затруднения в икономиките си, някои от тях изпадат и в рецесия. Българската икономика има ръст, но той е малък и намалява. Това е тенденцията, а същевременно се планира да се съберат повече приходи.  Това е нереалистично. Прогнозите на ЕК са за по-малък растеж от обявения от финансовото министерство.

Няма никакви гаранции за постигането на  приходите в хазната. Инвестиционната програма също може да не се случи. Изведнъж бяха изтрити 2.4 милиарда лева приходи от транзита на газ.  Изобщо, на парите за проекти и инвестиции сякаш се гледа като на някакъв „буфер“ – тоест, ако не с справим с нещо друго, ще вземем от тях.

Дългът в момента е 36.6 милиарда, а се предвижда в  годините да нарасне с още поне 30. Това не е толкова страшно, но само ако си изпълним досегашните задължения и икономиката върви нагоре. Докато наблюдаваме обратното, с погрешен оптимизъм. Точно 4 пъти ще скочат плащшанията по лихвите към дълга.

Всичко това залага риск пред една от основните ни национални цели – приемането на България в еврозоната.

Бюджетът в крайна сметка ще мине ва парламента, по-скоро да,  но не в сегашния му вид. 

Компромиси за  него  ще бъдат постиганти, това е сигурно, въпросът е в какви мащаби.  Социалните партньори, имайки различни интереси, ще ги отстояват по своя си начин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52