Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Християнският свят празнува днес Рождество Христово. С раждането си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Днешният празник наричан още Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

По стара българска традиция на Коледа сутринта всички празнично облечени ходели на църква, след което на селския мегдан се извивало хоро, играно от малки и големи.  На този ден семействата взаимно си гостуват. И ако празничната трапеза на Бъдни вечер е предимно от постни ястия, на Коледа трапезата е месна и не се вдига през целия ден. Приготвят се обредна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки.  Коледа се празнува три дни. На първия всички с името Христо, Христина и техните производни честват именния си ден, а на третия, който е в чест на Свети първомъченик архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име. В България празникът Рождество Христово е продължение на Бъдни вечер - последният ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. Около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. 

Имен ден празнуват: Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Радостина, Христо, Христофор, Христомир, Христина, Християна, Кристин, Кристина, Кристияна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45

От днес с по-малко от половин процент пада цената на тока в Североизтока

От днес, 1 юли, влизат в сила нови цени на електроенергията в Североизточна България. За битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО цените са както следва: дневна тарифа – 0,22362 лв./kWh, нощна тарифа – 0,12657 лв./kWh, без ДДС. Изчисленото средно намаление на база решението на КЕВР е 0.49%, утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране. Във връзка с..

публикувано на 01.07.24 в 10:59