"На село"

Всяка събота от 9 до 10 часа на честотите на Радио Варна и онлайн може да слушате предаването "На село". Един час, в които Ви срещаме с хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село.

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото щъркелово гнездо, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

с.Черноок

"На село" в Черноок

Село Черноок е в община Провадия и е последното село на Варненска област – намиращо се на границата с област Шумен. Разположено е в гънките на Славейковския балкан и може би точно затова местните толкова много го харесват – заради чистия въздух...

публикувано на 10.02.24 в 08:00

На село в Млада гвардия

Тази събота предаването на село от 9 до 10 часа с Ваня Славова и Иван Тасев е посветено на Млада гвардия. Село, което се намира в община Ветрино, на 48 км от град Варна и на 17 км от град Провадия. Млада Гвардия започва историята си като Бейлий,..

публикувано на 31.01.24 в 13:51
Табелата, която ни приветства с добре дошли в Попович

Планина, море и лековит въздух: Село Попович е магнит за младите

Попович е съвсем близо до границата между Варненска и Бургаска област. Село, сгушено в полите на Стара планина, но близо и до морето. Това обяснява и чистия въздух, който според местните жители дори е и лечебен. Тръгвайки за Попович не знаехме..

публикувано на 27.01.24 в 08:03

За света на костенурките с любов

В Европа съществуват едва три центъра за костенурки. Единият е във Франция. Вторият – в Испания. Третият е в България. Разположен е в бургаското село Баня. А село Баня се намира на равното по пътя между Варна и Бургас. Центърът за костенурки е..

публикувано на 20.01.24 в 09:55

"На село" в Невша

За пореден път сме във ветринското село Невша, в което винаги екипът на Радио Варна е посрещнат топло и радушно от местните хора.  Селото има стратегическо разположение заради близостта му с две големи области – Варненска и Шуменска. Невша може да се..

публикувано на 13.01.24 в 10:00

На Богоявление в Бяла

Денят е 6-ти януари Богоявление в православния календар, Йордановден в народния! Честитим празника на всички, кръстени Йордан и Йорданка, Данчо, Дана, Богдан и Богдана, Божан, Божанa, Боян, Борил, Боголюб, Боголюба и още много красиви техни..

публикувано на 06.01.24 в 06:05

Село Дропла – пазител на българската култура и традиции

Дропла е малко село в Община Балчик, което се намира точно по средата между областния център Балчик и град Добрич. И до двата града разстоянието е около 25 километра.  Големите птици дропли са летяли по тези земи преди много, много години, а оттам..

публикувано на 30.12.23 в 10:42

Хора и влакове - на гости в село Комунари

Днес гостуваме в едно малко селце, намиращо се на около 70 километра от Варна в полите на Стара планина. Село,  заобиколено от красива природа, с богата история, но трудно настояще. Това е село Комунари в Община Дългопол.  „Повечето съборени..

публикувано на 02.12.23 в 11:15

Шабла - Чернавода - пътешествие в миналото

Годината е 1979. На западния бряг на Дуранкулашкото езеро е открит праисторически некропол. В него са намерени над 1200 погребални съоръжения. В някои от гробовете са открити накити от злато и мед. В гроб 165 е намерена златна спирала, която е с..

публикувано на 25.11.23 в 09:05

На село в Звънец

Предаването в ефир започва след новините в 9 часа:

публикувано на 17.11.23 в 14:32