"Програма Класика"

Снимка„Програма Класика” се излъчва всяка сряда от 20.00 до 23.00 ч.

Акценти, темпа и динамики, поставяни в партитурата на часовете, посветени на най-хармоничната музика – „Старата дама” в музикалното изкуство - Класиката!

„Програма Класика” запознава слушателите с най-хубавото и най-ценното от класическата музика – камерна, симфонична, оперна, балетна. Следи и модерните измерения на сериозната музика – с примери от световните сцени и фестивали.

Гости в предаването са както вече утвърдени изпълнители, така и и млади музиканти, които участват в многобройните фестивали за класическа музика, провеждани във Варна.

Особено важен акцент в предаването са записите от безценния Златен фонд на Радио Варна, в който са съхранени уникални документални записи на знаменити солисти, оркестри и хорови състави, гостували през годините на големите варненски фестивали и конкурси – Международния музикален фестивал „Варненско лято”, Международния майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, Европейския музикален фестивал и др. В предаването звучат и фрагменти от паметни оперни спектакли на Варненска опера, както и записи от концерти на Варненска филхармония.

В рубриката „Часът на Еврорадио” всяка седмица е представен концерт от програмата за обмен на класическа музика на EBU, чрез който слушателите могат да чуят записи от най-престижните концертни зали в Европа,  САЩ и Австралия, както и да научат повече за  големите солисти, диригенти и оркестри на нашето време.

Предаването за класическа музика "Програма Класика" е част от вечерната музикална линия на Радио Варна, в която всеки ден от седмицата звучи различно по стилова и жанрова характеристика специализирано музикално предаване.

Автор и водещ от 2011 г. е музикалният редактор Кремена Георгиева.